Den nya statistiken från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) som TT tagit del av visar att oron för att nya EU-medborgare skulle strömma hit och missbruka svensk arbetslöshetsersättning var obefogad.
Häftig debatt
Totalt ansökte 608 personer från EU- och EES-länderna om att få rätt till svensk a-kassa under det sista kvartalet. Runt 43 procent av ansökningarna kom från Norge. Endast 1 procent av ansökningarna kom från något av de nya EU-länderna och ansökningsmängden har hållit sig på den nivån under hela 2005.Före EU-utvidgningen i maj 2004 var debatten häftig om huruvida Sverige skulle införa övergångsregler för att hindra en befarad anstormning av arbetskraft från de nya EU-länderna. Statsminister Göran Persson varnade för "social turism", alltså att de nya EU-medborgarna skulle lockas hit för att utnyttja de svenska socialförsäkringssystemen.
Men regeringens förslag om att införa övergångsregler fick inte stöd i riksdagen och Sverige blev ett av få EU-länder som inte införde några regler.
Tre månader
Under 2005 ansökte drygt 5 500 personer från de nya medlemsländerna om uppehållstillstånd i Sverige, jämfört med knappt 4 800 under 2003, enligt Migrationsverket. Ett sådant tillstånd behövs för alla som vill jobba längre än tre månader i Sverige.I nästa vecka presenterar EU-kommissionen en rapport om hur arbetsmarknaden i EU har berörts av utvidgningen. Enligt Svenska Dagbladet visar den att Storbritannien, Irland och Sverige, som inte införde några begränsningar, har påverkats mindre än väntat. Även i länder med begränsningar har ansökningarna varit färre än väntat.
I maj ska de EU-länder som har begränsningar besluta om de ska behålla reglerna i tre år till. Tyskland och Österrike har redan sagt att de ska ha kvar reglerna, medan Finland, Spanien, Portugal och Belgien diskuterar om det är dags att slopa dem.