Inga fler kameraskåp?

Övriga2007-10-04 00:00


Hav tröst alla ni som retat er på den växande floran av kameraskåp utefter våra vägar - nu blir det inte så många fler!

Trots att de bevisligen räddar liv.

Så jag ringde Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket och den som kameramotståndarna skäller mest på, och frågade om han håller på att ge efter för trycket från den allmänna opinionen.

Men icke. Den allmänna opinionen står faktiskt på hans sida och vill ha ännu mer hastighetsövervakning. Fast den är inte så högljudd.

Nej, sanningen är enligt Claes Tingvall att det aldrig var meningen att det skulle bli så många fler skåp än de närmare 900 som kommer att vara i drift vid årsskiftet.



Kameraskåpen är mycket effektiva. De sänker medelhastigheten markant på de övervakade vägarna och spar både liv och lidande. Så ännu fler trafikanter skulle räddas om ännu fler kameror monterades upp. Australien, Holland och England är exempel på länder där kameraskåpen står mycket tätare och där antalet dödsolyckor också sjunkit dramatiskt.

"Men det ger inte särskilt glada medborgare", menar Claes Tingvall och hävdar att det finns en smärtgräns ...



Svenskarna har i dag ett stort förtroende för hur kameraövervakningen går till, det styrks av att vi jämfört med exempelvis England och Australien har väldigt lite skadegörelse. Det förtroendet vill Tingvall vårda.

Frankrike har satsat mycket på mobila kameraskåp, i bussar och i släpvagnar som snabbt kan förflyttas mellan främst vägarbetsplatser, skolor och andra utsatta vägavsnitt. Den typen av övervakning har stor acceptans hos trafikanterna så mobila kameror kan det enligt Tingvall bli fler av.



Ungefär en halv miljon kostar ett fast kameraskåp medan den officiella "prislappen" på ett svenskt människoliv idag är 14 miljoner kronor. Där ligger alltså den stora vinsten, inte i bötesintäkterna. Så rent nationalekonomiskt vore det bäst om kamerorna inte drog in en enda krona i form av böter, för det vore ju ett bevis på att folk kör så förståndigt att liv räddas var och varannan dag.

Då skulle vi också nå nollvisionens delmål mycket tidigare. Claes Tingvall, som ju är pappa till nollvisionen, medger att det kommer att ta många år till innan vi kommer ner i 270 trafikdödade, som var 2007 års mål. Och det är just de allt för höga hastigheterna som främst saboterar nollvisionen. Plus den ökande alkoholförsäljningen - och den ännu mer ökande moped- och mc-försäljningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om