Huggormen farlig för djuren

Det är inte bara vi bleka nordbor som tittar fram ur våra hålor när solen skiner. Huggormar älskar också sol, men säger ifrån när en nyfiken och lekfull hund eller katt blir för närgången.

Övriga2006-07-01 00:00
Varje sommar blir minst 4 000 katter och 1 500 hundar huggormsbitna. Ett livshotande tillstånd för ett djur av den storleken. Hundar och katter har inte alltid samma instinktiva rädsla för ormar som vi människor får med oss från barnsben. Därför kommer många av våra husdjur att bli ormbitna i sommar.

Ett huggormsbett är allvarligt nog för en människa. Men för en katt eller hund med mindre kroppsvolym kan bettet bli dödligt. Varje år dör många katter och hundar efter huggormsbett i Sverige.

Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria, har statistik över hur många katter och hundar som blir huggormsbitna varje år.

- Men det är naturligtvis många fler, eftersom vår statistik bara gäller djur försäkrade hos oss.

Nos eller tass

Enligt henne är det sällan olyckan inträffar bara för att djuret råkat trampa på en orm, så som vi människor oftast blir bitna. Djuren är nyfikna och nosar eller petar med tassen på ormen. Lekfullhet och jaktinstinkt gör också sitt till.

De flesta betten ser man i nosen eller en framtass. Men det är inte alls alltid som djurägaren sett själva händelsen, eller ens skymten av någon orm.

- Nej, de flesta ser bara att djuret svullnar upp. Svullnaden efter ett ormbett är inget man tvekar om, den blir ofta enorm. Nosen kan svullna till minst sin dubbla storlek, säger Lotta Gunnarsson.

Inte springa

Ett djur som blivit ormbitet bör snabbt få veterinärvård. Men det första man bör göra hemma är att ge djuret kortison mot chock och svullnad. Därför råder Lotta Gunnarsson alla katt- och hundägare att be sin veterinär skriva ut kortison så att det finns hemma om olyckan skulle vara framme.

Den som är ute i naturen på en längre promenad med hunden bör alltid ha kortison med sig i fickan, menar hon. Och om djuret blir bitet långt hemifrån bör man dessutom bära det hem, i stället för att gå.

- Ju snabbare hjärtat pumpar runt giftet i kroppen desto farligare blir det. Är hunden för stor för att bära får man gå i långsam takt, inte springa hem i vild panik, säger hon.

Inte vänta och se

Därefter ska djuret undersökas så snabbt som möjligt av en veterinär.

I vissa fall krävs enbart kortison och antibiotikabehandling, men har djurets hjärtverksamhet börjat påverkas kan det behöva intensivvård för att klara chocken.

- Ett ormbett är allvarligt och inget att leka med. Därför ska man inte lyssna om grannen säger att hans katt blev biten förra sommaren, utan att något hände. Och det är inte heller en skada som man kan avvakta och se hur det går med innan man uppsöker veterinär, säger Lotta Gunnarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om