Höstpajen du kan förbereda

Höststädning i trädgården. Lövhögar så långt ögat kan se och snart gör sig hungern påmind. Med en paj i kylen är dagen räddad. Bara att skära upp, värma i mikro och äta med sallad till.

Övriga2007-09-13 00:00
Quiche Lorraine heter en fransk paj som i stort innehåller samma sak som den något magrare ost- och skinkpajen som lagas här. En riktig quiche innehåller massor av smör, grädde och ost. Knappast något för alla som håller ett öga på vikten. Det här receptet är lite lättare utan att för den skull göra avkall på smaken. Om man väljer att krydda med basilikapesto måste alla känna till det. Kryddan innehåller nämligen nötter.



Ost- och skinkpaj

6 personer

Till degen:

150 g smör

3 dl vetemjöl

3 msk iskallt vatten

Till fyllning:

2 1/2 hg rökt skinka i bit

150 g herrgårdsost

1/2 purjolök

2 msk basilikapesto eller

2 msk finhackad gräslök

och 1 tsk torkad basilika

salt och peppar

4 dl mjölk

4 ägg

Till salladen:

3-4 paprikor i olika färger

1/2 purjolök

1 dl svarta oliver utan kärnor

Till dressingen:

2 msk olivolja

1 msk vinäger

1 msk kallt vatten

1 msk ljus fransk senap

salt och svartpeppar

1. Hacka samman fett och mjöl i matberedare. Avsluta med vatten och knåda snabbt ihop degen på arbetsbänken. Lägg kallt en stund innan degen kavlas ut och läggs i pajform.

2. Förgrädda pajskalet 7-8 minuter i 200 graders ugn. Strimla skinkan, riv osten och hacka purjolöken. Vispa ägg och mjölk. Krydda med basilikapesto eller finhackad gräslök och torkad basilika. Fyll pajen och sätt in den i ugnen cirka 50 minuter eller till dess fyllningen stannat.

3. Tärna paprikor, strimla purjolök och blanda med svarta oliver. Rör ihop dressingen och slå över. Låt salladen mogna i kylskåp en halvtimme före servering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!