Höstpajen du kan förbereda
Höststädning i trädgården. Lövhögar så långt ögat kan se och snart gör sig hungern påmind. Med en paj i kylen är dagen räddad. Bara att skära upp, värma i mikro och äta med sallad till.
Ost- och skinkpaj
6 personer
Till degen:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten
Till fyllning:
2 1/2 hg rökt skinka i bit
150 g herrgårdsost
1/2 purjolök
2 msk basilikapesto eller
2 msk finhackad gräslök
och 1 tsk torkad basilika
salt och peppar
4 dl mjölk
4 ägg
Till salladen:
3-4 paprikor i olika färger
1/2 purjolök
1 dl svarta oliver utan kärnor
Till dressingen:
2 msk olivolja
1 msk vinäger
1 msk kallt vatten
1 msk ljus fransk senap
salt och svartpeppar
1. Hacka samman fett och mjöl i matberedare. Avsluta med vatten och knåda snabbt ihop degen på arbetsbänken. Lägg kallt en stund innan degen kavlas ut och läggs i pajform.
2. Förgrädda pajskalet 7-8 minuter i 200 graders ugn. Strimla skinkan, riv osten och hacka purjolöken. Vispa ägg och mjölk. Krydda med basilikapesto eller finhackad gräslök och torkad basilika. Fyll pajen och sätt in den i ugnen cirka 50 minuter eller till dess fyllningen stannat.
3. Tärna paprikor, strimla purjolök och blanda med svarta oliver. Rör ihop dressingen och slå över. Låt salladen mogna i kylskåp en halvtimme före servering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!