Riktig Champagne
"Champagne ska vara torr, kall och gratis", är en ofta citerad mening av Englands berömda premiärminister, champagneälskaren Winston Churchill.Kall och torr kan vi alla få vår skumpa, men tyvärr inte gratis. Därför gäller det att se till att få så mycket smakupplevelse och kvalitet som möjligt för satsade pengar - antingen det är äkta vara eller billigare mousserande vin från annat håll än det exklusiva nordfranska Champagnedistriktet.
Är då prisskillnaden motiverad?
Det beror naturligtvis på plånbokens storlek och dina smakpreferenser.
Klart är att inget annat mousserande vin kan mäta sig med de bästa champagnerna.
Bra förutsättningar
I Champagne finns de perfekta förutsättningarna för att skapa högkvalitativa bubbelviner. Det kylslagna nordliga distriktet ligger på den absoluta smärtgränsen för var druvodling kan bedrivas kommersiellt - på 49:e breddgraden med en medeltemperatur på tio grader. Det ger en utdragen arombefrämjande mognadstakt, men också den friska syra som gör dessa viner så utomordentligt vitala. Syran befrämjas också av att jorden i vinfälten är rik på kalk och krita.Varje enskild champagne skapas också av en mängd olika stilla viner från aktuell och tidigare årgångar som blandas för att varje år ge en likartad hustypisk smak. I minst 18 månader lagras sedan flaskorna innan de är klara för försäljning.
Bra och dåligt bubbel
I tabellen nedan hittar ni de i mitt tycke allra godaste och mest prisvärda bubbelvinerna efter en genomgång av drygt 100-talet märken i Systemets ordinarie och tillfälliga sortiment. Märkbart är att det i dag finns färre riktigt dåliga bubbelviner än för några år sedan.Flertalet torra ger klart godkänd kvalitet för priset. Bland de halvtorra och söta, liksom inte minst bland roseerna, finns det dock fortfarande ett antal högst tveksamma märken.