Sedan ett par år tillbaka är det möjligt för vem som helst att via internet söka rätt på uppgifter om de hundratusentals indelta soldater som under åren 1682-1901 försvarade Sverige och ibland drog på fälttåg till fjärran länder.
Guldgruva
Med några mus-klick går det att följa soldat Rasks väg från hemmet i det lilla soldattorpet, ut i världen med armen och kungen till slagen kanske ända borta i Ryssland.Det var i början av 1980-talet som man i Skaraborgs län inledde arbetet med att registrera alla soldater som funnits i länet sedan Karl XI införde indelningsverket 1682. Resten av landet följde efter. Nu finns 21 register, från Boden i norr till Trelleborg i söder.
Det centrala soldatregistret finns i Skövde.
- Förutom några vita fläckar i Jämtland, Härjedalen och Medelpad är vi heltäckande i dag, säger Björn Lippold.
Databasen innehåller numera uppgifter om 335 409 indelta soldater och är en guldgruva för alla släktforskare.
En miljon träffar
Ända sedan Gustav Vasas tid har man inom försvaret fört noggranna register över sina soldater med namn, födelsedatum och uppgifter om vad personen varit med om under sin tjänstgöring. Det går exempelvis att följa en knekt under Karl XII:s fälttåg hela vägen från soldattorpet till slaget vid Poltava och, i bästa fall, hem igen.Soldatregistret används flitigt av främst släktforskare både i Sverige och utomlands. På bara drygt ett år har omkring en miljon träffar på olika soldater registrerats.
- Det används också av många hembygdsföreningar. Ofta har föreningen något gammalt soldattorp som den sköter om och vill då veta vem som bott där, säger Björn Lippold.
Släktprat
I samband med julen brukar intresset för Centrala soldatregistret att öka.- Då har släkten träffats och pratat. Sedan ser jag direkt efteråt att många går in och söker sina anförvanter, säger han.
Det finns mycket intressant information att hämta ur registret.
Där kan man exempelvis se att den indelte soldaten vanligen började sin tjänstgöring vid 20 års ålder och sedan stod till kronans förfogande under i genomsnitt 17,6 år.
Databasen med soldaterna hittas på internetadressen:
soldat.dis.se/info/databasinfo-sv.html