Hett och lättlagat noisette

Mexikansk mat har en egen hylla i affären. Bönor, salsor och tortillachips finns i alla tänkbara styrkor. Komplettera med benfri kotlett och ris. Enkelt och uppskattat, inte minst bland de yngre i familjen.

Övriga2007-10-18 00:00
Även om vi fångats av en mex-tex trend just nu har det mexikanska och andra Centralamerikanska kök faktiskt påverkat oss under mycket lång tid. Från den här delen av världen kommer viktiga kryddor och grönsaker som chilipeppar, tomater och paprika. För de europeiska köken var de helt nya råvaror när de dök upp för första gången. Tomat och paprika togs med av sjöfarare och kom till Europa på 1500-talet. För tomaten tog det nästan 300 år innan den började odlas som nyttoväxt. För paprika och inte minst den närbesläktade chilin gick det lite snabbare att få fotfäste. Starka kryddor var ett uppskattat inslag och kombinationen tomat, chili och paprika fick namnet à la mexicaine, på mexikanskt vis, i det franska köket.



Mexikansk fläsknoisette

4 personer

600 g benfri kotlettrad

salt och peppar

vetemjöl

smör och rapsolja till stekning

1 burk salsa, styrka efter smak

1 burk kidneybönor

1 burk vita bönor (men inte de i tomatsås)

persilja och tortillachips till garnering

1. Färdiga bönor spolas i vatten och kan sedan serveras kalla eller värmas lätt i tunn buljong.

2. Putsa bort eventuella fetthinnor från köttet. Skär det i centimetertjocka skivor som bankas ut med köttklubba, det är viktigt då bankningen mörar det ganska hårda köttet. Vänd köttet i vetemjöl.

3. Stek köttskivorna med smör och rapsolja i medelvarm panna och krydda dem efter vändningen med salt och peppar. Bjud köttet med bönor, salsa och tortillachips. Ris serveras till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!