Att baka med choklad kan tyckas vara överkurs, men när man väl kommer igång är det inga som helst problem även om chokladen måste tempereras innan den används. I praktiken betyder det att chokladen värms till 45 grader, får svalna till 20 och sedan värms igen till drygt 30 grader. Anledningen till att chokladen tempereras är bland annat att den ska få glansig yta, inte kladda på fingrarna när man håller i kakan och framför allt inte bli grå och trist så fort den stelnar. För att kunna arbeta med chokladdoppning av kakor på ett professionellt sätt måste man ha ganska mycket choklad. Det som blir över kan kylas ned och användas vid nästa baktillfälle.
Välj rätt choklad
Vanlig blockchoklad håller normalt inte för finare bakning. Därtill är chokladsmaken för tunn och massan för fet. Resultatet blir en alltför "rinnig" choklad som har svårt att stanna kvar på bakverket. Försök istället hitta mörk choklad med hög kakaohalt. Det finns flera dyra varianter, men ett tips kan vara att leta bland vanliga chokladkakor på godishyllorna. Mörk choklad av den typ man förväntas äta som godis är ofta betydligt bättre val än traditionell blockchoklad.Smaksätt med bär
Sommarens vilda skogsbär är mogna och man behöver inte gå särskilt långt in i skogen för att få en liter blåbär. Passa på att baka en enkel blåbärspaj att bjuda som avslutning på middagen. Som alltid när det handlar om paj bör skalet förgräddas för att botten ska bli spröd och fin. Bären måste varvas med potatismjöl i skalet för att de inte ska vätska sig för mycket under gräddningen. Servera pajen med lättvispad grädde eller vaniljglass, men var sparsam med tillbehören för blåbärspajen ska verkligen njutas för sin egna smak.Lingonen brukar vara mogna i och med att vi går in i augusti månad. Att använda lingon, eller lingonsylt, i bakning är inget nytt. Lingon ger kakor och bröd extra saftighet. Här smaksätter vi en mjuk kryddkaka med lingonsylt. Kakan kan ätas som den är eller fungera som botten till enkla bakelser toppade med vispad grädde och bär. Om man tänker sig det senare bör kakan bakas i rak sockerkaksform och inte i rund hålform.