Helig katt populär i Sverige

Helig birma är den näst mest populära kattrasen i Sverige. Med sin vackra täckning och sitt harmoniska temperament passar den perfekt som innekatt.

Övriga2006-05-20 00:00
- Birman är som en vanlig huskatt, men med en stajlad klädsel, säger Susanna Rosen, uppfödare av birmakatter och köpte sin första birma för trettio år sedan.

- Första gången jag såg en birma var 1975. Jag blev totalförälskad. Men då var den en ovanlig och ganska ny ras i Sverige, så det var svårt att få tag på en kattunge, berättar Susanna Rosen som letade ett helt år innan hon fick tag i sin första katt.

Den karaktäristiska himalaya-teckningen, som innebär att ansikte, öron, ben och svans tecknas i en mörkare färg än resten av kroppen, finns numera i över 50 olika färgkombinationer.

- När jag började fanns det två färger, brunmaskad eller blåmaskad. Jag letade efter en brunmaskad hona, men fick till slut tag i min blåmaskade hane, berättar Susanna Rosen.

Ett under

Att man lyckats ta fram så många nya färger och färgkombinationer under de senaste trettio åren beror på att man korsat in andra raser i den heliga birman. Men att lyckas få fram en birma så som den enligt den internationella rasstandarden ska se ut är däremot ganska svårt, menar Susanna Rosen.

- Det är mer regel än undantag att de inte ser ut exakt som de ska för att ställas ut. Det är ett under att vi har så många utställningskatter som vi har i dag i Sverige.

Susanna, som tar ungefär en kull om året, har inte fått en enda kattunge som kunnats användas till utställning på ett par år. Det betyder dock inte att de inte är vackra eller bra sällskapskatter.

- Nej, det finns ju en orsak till varför jag varit rasen trogen i trettio år.

- Birman är en väldigt lagom katt. Den är lekfull utan att bli vildsint, sällskaplig utan att vara påflugen och vill vara med överallt utan att vara i vägen, säger Susanna Rosen.

Sköter pälsen själva

Susanna som också är zoolog menar att det finns ett mönster och ett starkt samband mellan olika kattrasers utseende och deras temperament.

- Ju kortare kropp och längre päls desto livligare.

Den kräver inte mycket pälsvård, utan sköter sin päls själv.

- Bara riktigt gamla katter kan man behöva kamma ibland. Min första katt blev drygt 19 år och de sista åren kunde han bli lite tovig om man inte kammade pälsen, berättar hon.

I dag har Susanna tre katter hemma i huset strax norr om Stockholm, och hon har olika relationer till dem alla.

- Katter är ju personligheter och med vissa får man en närmare relation än med andra. Det är därför det är så viktigt att det stämmer när man köper katt. Jag låter aldrig någon tinga en kattunge över telefon eller när den är riktigt liten. Man måste se att kemin stämmer.

Att den stämmer mellan Susanna och Hannen råder det ingen tvekan om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om