Havets goda till påskbordet

mat. Påsken har blivit årets stora mathelg. Affärerna bullar upp, och som vanligt är det lätt att falla för frestelsen att köpa för mycket av allt det färdiglagade. Här stretar vi emot och håller på hemlagat.

Övriga2008-03-13 00:00
Stockholm (TT Spektra)Lax spelar en allt viktigare roll som matfisk. Och i takt med att fisken dyker upp allt oftare måste tillagningen varieras.

Här kryddas renskurna portionsbitar av lax med mortelstött senapsfrön och hackad dill. Låter märkligt, men smakar underbart. Fisken steks i förhållandevis mycket fett för att inte torka ut. Då fisken inte är panerad suger den inte upp något fett. Effekten är snarare att fisken eget nyttiga fett och saftighet stannar kvar. Servera laxen med fluffigt potatismos smaksatt med gräslök, en enkel citronsås och några oemotståndliga primörgrönsaker.

Skaldjurspaj

Citron ingår även som krydda i skaldjurspajen som kan ätas allt från nybakad och varm till förberedd och kall. God som den är med sallad eller som en del i påskens vårlika buffe tillsammans med fräscha sillinläggningar och ägg.

Löksill är den mildaste och kanske godaste sillen som bjuds på ett svenskt sillbord. Grunden är urvattnad sillfile utan vare sig ben eller skinn. Lagen kokas på förhållandevis mycket socker och sillen behöver minst två dygn i kylskåp för att mogna i smak. De flesta recept på löksill innehåller rödlök i lagen. Det ger en lätt rosa sill. Bättre då att använda gul lök i inläggningslagen och sedan bjuda färskskuren röd lök i tunna ringar när sillen serveras. Observera att löksill även ingår som grund i påskens två andra sillrätter. Vill man ha alla sillar på bordet måste receptet räknas upp tre gånger.

God senapssill

Senapssill ska vara rund och mjuk i smaken. Tyvärr lever långt ifrån alla senapssillar upp till det kravet. För att få den rätta krämigheten måste det till både majonnäs och crème fraiche i senapsmarinaden. Lägg märke till att dillen bör röras med socker. På det sättet lockar man fram den goda dillsmaken.

Vårens sillsallad

Julens rödbetsröda sillsallad duger inte till påsk. Nu är det en lättare, mer vårlik sillsallad som krävs. Den blandas samman av bland annat gurka, purjolök, dill och chilisås förutom en sats löksill. Majonnäs och crème fraiche står för det krämiga. Gott, om än inte alltför nyttigt, men det är ju bara påsk en gång om året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!