Här kryddas renskurna portionsbitar av lax med mortelstött senapsfrön och hackad dill. Låter märkligt, men smakar underbart. Fisken steks i förhållandevis mycket fett för att inte torka ut. Då fisken inte är panerad suger den inte upp något fett. Effekten är snarare att fisken eget nyttiga fett och saftighet stannar kvar. Servera laxen med fluffigt potatismos smaksatt med gräslök, en enkel citronsås och några oemotståndliga primörgrönsaker.
Löksill är den mildaste och kanske godaste sillen som bjuds på ett svenskt sillbord. Grunden är urvattnad sillfile utan vare sig ben eller skinn. Lagen kokas på förhållandevis mycket socker och sillen behöver minst två dygn i kylskåp för att mogna i smak. De flesta recept på löksill innehåller rödlök i lagen. Det ger en lätt rosa sill. Bättre då att använda gul lök i inläggningslagen och sedan bjuda färskskuren röd lök i tunna ringar när sillen serveras. Observera att löksill även ingår som grund i påskens två andra sillrätter. Vill man ha alla sillar på bordet måste receptet räknas upp tre gånger.