Han avgör din biokväll

Filmkonsulent. Färre men bättre filmer. Mindre Wallander, mer "Så som i himmelen". Så vill svensk films nye makthavare, filmkonsulenten Peter Gustafsson, förändra bioutbudet de kommande tre åren.

Övriga2006-01-14 00:00
Han har i stort sett bara presenterat sig inför Filminstitutets publik på onsdagkvällen, ändå regnar berömmet över Peter "Piodor" Gustafsson. Inom loppet av en kvart har tre av Sveriges mest namnkunniga filmproducenter kommit fram och tryckt hans hand: "Jävligt bra presentation, Peter. Den bästa jag sett av en konsulent".

- Det kommer bli mycket sådant här, säger jag.

- Otroligt mycket, svarar han.

Handskakande och smicker är en del av det jobb som Peter Gustafsson haft i elva dagar. Precis som kritik och offentlig halshuggning när han gett stöd till fel filmer. Den tidsbegränsade tjänsten som långfilmskonsulent gör honom under tre år till en av de mäktigaste personerna i svensk film; konsulenterna är de som fördelar stödpengarna till filmproduktioner och därmed kan avgöra om en film blir av eller ej.

Har Peter Gustafsson en programförklaring? Nej, säger han. Möjligen ett manifest.

Färre filmer

- Jag är inte här som Peter Gustafsson som fått pengar för att det ska göras de filmer jag vill. Min uppgift är att se till att det görs filmer som når sin publik, filmer som produceras efter de mål som Filminstitutet satt upp. Det är inte min agenda som gäller.

- Däremot är mitt manifest att prioritera bra historier. Innehållet. Jag vill se en blandning av komedi, drama, thriller eller vad som helst. Nu har det slumpat sig så att det kommit väldigt många relationsdramer på en gång. Kanske är det resultatet av att dialogen varit för liten mellan Filminstitutet och filmproducenterna.

På presentationen sade Peter Gustafsson att för många av de senaste årens filmer varit underfinansierade. Stödpengarna har med andra ord varit för utspädda, och mycket riktigt säger han att han vill ge mer pengar till färre filmer.

Vilka bioaktuella filmer hade du inte gett stöd till?

- Det är egentligen omöjligt att svara på. Ibland kan de filmer som jag tyckt sämst om vara de modigaste filmerna. Man måste våga misslyckas, och det vore taskigt mot filmskaparna om jag klankade ner på deras arbete. Däremot kanske jag inte hade gett stöd åt Wallander- eller van Veeteren-filmerna. De är inte dåliga, men inte bra heller. Hantverket är gott men det känns mer som ett tv-upplägg.



Ändå säger Peter Gustafsson att han gillar filmer som "tar ett kommersiellt grepp".

- Ja, en film ska antingen våga rikta sig till en stor publik eller förmedla en historia som är svår och vacker men har ett långt liv och påverkar människor som ser den. De som är varken eller är svårare att motivera. Ren konstfilm hör inte hemma på bio utan i konstsalongerna, och de extremt kommersiella filmerna ska inte ha statligt stöd.



- Det kan däremot de filmer få som har en tydlig kommersiell vilja men där man förstått värdet av ett bra manus och intressant gestaltning. "Så som i himmelen" och "Zozo" hade både en kommersiell och en konstnärligt intressant ambition.



Peter Gustafsson blir också den första långfilmkonsulent som från början ska arbeta efter Filminstitutets nya jämställdhetsinriktning, fastställd i filmavtalet. När han slutar på sin post, 2009, ska minst 40 procent av regissörer, manusförfattare och producenter i de filmer som får stöd vara kvinnor.



Hur ska du lösa det i praktiken?

- Jag tror att första gången jag läser ett manus måste jag vara ganska fri och inte tänka på om det är en känd eller okänd författare, man eller kvinna. Om det är riktigt bra lägger jag det i en hög. Sedan får jag titta i den högen och göra mer medvetna val. Om manuset är mer kvinnodrivet än ett lika bra manus av en man, då kanske jag satsar på det i stället.



- Om det sedan skulle visa sig att det finns för få "kvinnliga" manus som jag gillar får jag säga det till marknaden: "Ordna fram fler kvinnodrivna projekt, annars kan jag inte göra av med alla de pengar jag förfogar över".



Hur tror du att vi kommer att se tillbaka på din tid som långfilmskonsulent?

- Jag hoppas att jag gjort tydliga val och motiverat dem bra till dem som sökt pengar. Men jag vill satsa på projekt som tar risker, och då blir det säkert en del floppar också.



Fotnot: De två övriga nytillsatta filmkonsulenterna är Tove Torbiörnsson (dokumentärfilm) och Johan Bogaeus (barnfilm).



erik.helmerson@ttspektra.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om