Hamburgare med variation

mat. Hamburgaren har hunnit upp i den aktningsvärda åldern av 100 år. I Sverige har vi tuggat i oss dem i ungefär 50 år. Men alla jämna årtal till trots, nog kan vi göra bättre burgare än de vi normalt förväntar oss. Här några exempel.

Övriga2008-02-14 00:00
Stockholm (TT Spektra)Hamburgarens historia sägs börja i våra grannländer i öst. Från de baltiska länderna kom traditionen att skrapa loss kött från ben och av dessa småbitar göra biffar. Tillagningsmetoden följde med folkvandringen västerut, först till Hamburg och senare till Amerika. Av denna resa förstår vi varifrån namnet hamburgare kommer. Strax efter förra sekelskiftet dök de första hamburgarna med bröd upp. Alltsedan dess har hamburgaren gjort sitt segertåg världen runt och i dag används till och med hamburgaren som formel i ekonomiska redovisningar, typ så och så många hamburgare kan en person köpa för sin dagsinkomst.

Egna burgare

Det är hur enkelt som helst att köpa färdiga hamburgare i affären och komplettera med de trationella tillbehören dressing, sallad, pommes frites och bröd. Gott om man därmed jämför med vad man får i gatukök, men vem vill stanna på en nivån? Egna färsbiffar av nöt, kyckling, lamm eller fisk ger helt nya smaker och blandar man till en egen dressing anpassad till valet av burgare är man på väg mot en helt ny smakupplevelse. Feta potatisstrimlor kan man lugnt hoppa över. Stavar av rå morot att knapra i sig är ett betydligt bättre val alternativt potatisklyftor som först förkokas och sedan steks i ugn med olja och örtkryddor om man har svårt att lämna potatisen utanför.

Finns det något så trist som färdiga hamburgerbröd? Ljusa, smaklösa och bara så förutsägbara i allt från konsistens till smakupplevelse. Våga variera med egna ideer. Det behöver inte innebära att man sätter deg och bakar själv. Dagens brödutbud i butiken är stort även om det nya brödtänkandet inte nått till avdelningen för hamburgerbröd. Okej, det finns ett par lite grövre varianter som sticker ut, men ska man hitta riktiga smakupplevelser måste man titta sig omkring. Alla portionsbröd går att använda som hamburgerbröd och har man ett eget bageri i närheten finns det garanterat läckra alternativ till de traditionella hamburgerbröden. Våga testa och snart har hamburgaren blivit något helt annat än sunkig snabbmat.

Och så dressing ...

Dressing i hamburgare kan tyckas vara en enkel sak. Och visst, man kan köpa färdig dressing i affären och bara pumpa in den i sina burgare. Smakar som man förväntar sig, men knappast något mer. Egen dressing kan styras helt enligt egna ideer. Stark, mild, med eller utan vitlök och så vidare, här är man fri att skapa sin egen smak. Placeringen av dressingen är viktig även den. För att få en hållbar hamburgare som inte glider hit och dit i hanteringen ska dressingen ligga överst mot brödet. Om man lägger dressing mellan hamburgare och ost kommer man garanterat få en burgare som halkar omkring i handen. Alla som försökt äta en välmatad hamburgare med viss form av bordsskick förstår vad jag menar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!