- Hummersoppa. Färdig hummersoppa som blandas med grädde och smakas av med extra fiskbuljong från tärning eller fond är en gammal genväg till hummersås.
- Hummerfond. Koncentrerad hummerfond är ett enkelt sätt att få hummersmak på såser eller stuvningar. Men se upp, hummerfond är i allmänhet ganska salt så smaka av med försiktighet.
- Fiskfond. Fiskfond smakar fisk, men med grädde, lite tomatpure, dill och vitt vin luras smaklökarna.
Tips! En riktigt god fisksås får härligt krämig konsistens om grädden vispas och tillsätts först mot slutet. (TT Spektra)
Såsens historia är märklig. Det började med en lord Sandys som var guvernör i Bengalen. Han gillade landets mat och lyckades få sin lokala kock att skriva ned receptet på en kryddsås som flitigt användes i köket. Väl hemma i England lämnades receptet till två apotekare, John Lea och William Perrin från Worcester. De blandade ihop en sås efter det nedtecknade receptet och smakade. Resultatet var oätligt.
Som tur var slängde man inte bort blandningen utan tappade den på en tunna och lät den stå på lagret. Efter flera år fick man för sig att smaka igen. Efter flera års lagring hade smaken förvandlats till något mycket njutbart.
Apotekarna startade genast en omfattande såstillverkning och sedan 1837 har tillverkningen pågått efter samma gamla recept.
I dag lagras worcestershiresås tre år innan den tappas på små flaskor och säljs världen över. Exakt vad såsen innehåller är en väl bevarad hemlighet. I grova drag innehåller den malt- och vinättika, melass, salt, sardeller, tamarind, schalottenlök, chili, soja och vitlök. (TT Spektra)
//bilder: 2