Grön fest med färska fikon

Vissa grönsaker men framför allt frukter smäller högre än andra. Inte så konstigt i ett mörkt och kallt land där det naturliga utbudet har sina begränsningar. Till fest unnar vi oss det bästa. Som färska fikon som smälter i munnen. Bjud dem gärna med ädelost och salladsblad.

Övriga2006-12-21 00:00
Alla vegetarianer äter inte ost, men fungerar det så prova gärna. Kombinationen av färska fikon och krämig ädelost med inslag av grönmögel är extrem, men är det nyårshelg eller annan festkväll så måste man våga ta ut svängarna för att få den riktiga festkänslan. Normalt behövs bara en bit gott bröd till den här lilla rätten, men vill man komplettera med någon form av dressing är vit balsamvinäger ett ganska säkert kort.

Undvik oljor och vanlig vinäger som får oss att falla tillbaka i standardsmaker.

Färska fikon med ädelost och sallad

4 personer

4 färska, och mogna, fikon

1 bit ädelost, helst av grönmögeltyp

blandade salladsblad, gärna både milda och bittra

körsbärstomater

ev. några droppar vit balsamvinäger

1. Dela ädelosten i bitar, gärna i stora trekanter som kan ställas på högkant på fat eller tallrik. Arrangera blandade blad runt om, gärna både milda och bittra som ger salladsblandningen karaktär.



2. Strö några delade körsbärstomater i salladen. Droppa eventuellt några droppar vit balsamvinäger över salladen.



3. Dela fikonen i fyra delar. Placera klyftorna runt om osten. Eventuellt kan man bjuda små, salta kex till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!