Grillat med grönsaker

Grillandets konst har nästan blivit vetenskap. Marinader, grillkryddor och en mängd pinaler som alla hemmagrillare med självaktning bara måste ha. Eller är det inte så?

Övriga2006-08-03 00:00
Nej, det behövs inte speciellt mycket för att lyckas vid grillen. Hemligheten är snarare att man behöver ett kök att förbereda maten i. Sedan är det lätt att göra sista biten ute vid grillen. Se till att köttet kommer i god marinad minst en timme innan det läggs på grillen. Då hinner smakerna sätta sig. Hoppa över alla trassliga såser och feta smörblandningar utan satsa istället på en riktigt fin grönsallad. Olika blad, tomater, lök och färska örter. Vänd grönsakerna med god olivolja och vinäger samt bjud nykokt färskpotatis till. Så enkelt - och så gott.

Grillad fläskfile med sallad

4 personer

600 g fläskfile

Till marinaden

1 dl ketchup

2 msk HP-sås

1 msk vinäger

1 tsk koncentrerad kycklingfond

1 tsk fransk senap

2-3 msk rapsolja

Till servering:

färskpotatis

blandad sallad, tomat,

röd lök och färska örter

2 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

salt och svartpeppar

1. Blanda en marinad av vanlig ketchup, HP-sås, vinäger, koncentrerad kycklingfond, fransk senap och rapsolja. Marinaden kan kryddas extra med svartpeppar, chili, flytande honung.

2. Putsa och skiva köttet. Banka ut skivorna lätt och lägg i marinad. Låt stå minst en timme, men gärna längre.

3. Tvätta och koka potatisen med skalet kvar. Riv salladen och blanda med bitar av lök, tomat och hackade färska örter som timjan och basilika. Ringla över olivolja och vinäger, krydda med havssalt och svartpeppar och vänd runt.

4. Grilla köttet över fin glöd. Lägg upp köttet på salladsbädd, garnera med örter och bjud färskpotatis till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!