Grillade grönsaker

Det är inte bara kött och fisk som kan grillas. Grillade grönsaker blir ofta minst lika goda. Tekniken är densamma. Först en smakrik marinad och sedan en kort tid över fin glödbädd.

Övriga2006-07-20 00:00
Alla grönsaker lämpar sig inte för grillen. Till de mer grillvänliga grönsakerna hör zucchini som här bjuds med lättlagad tomatröra, råris och några olika sorters sallad. Skiva zucchinin på längden och pensla på marinaden. Låt skivorna ligga och dra i sig smak under tiden som råriset och tomatröran kokas.

Grillad zucchini med tomatröra

4 personer

3-4 zucchini

Till marinaden:

1 msk matolja

1 msk söt soja

1 msk fint riven, syltad ingefära

1 kryddmått svartpeppar

Till tomatröran:

500 g krossade tomater

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 msk matolja

salt och vitpeppar

Till servering:

sallad, gärna blandade sorter

råris

1. Blanda samman marinaden. Skiva zucchini på längden och pensla på marinaden. Låt stå en stund.

2. Koka råriset.

3. Hacka löken till tomatröran. Fräs hacket med olja i kastrull. Tillsätt en förpackning krossade tomater och pressa i vitlök. Låt koka upp och sedan sjuda sakta i tio minuter. Ett lock på glänt förhindrar att tomatröran stänker ner halva köket. Smaka av med salt och vitpeppar.

4. Grilla zucchiniskivorna 2-3 minuter på vardera sidan. Lägg upp ris och blandad sallad på tallrikar. Toppa med zucchini och tomatröra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!