Grillad falafel i paket
Falafel, nordafrikanska kikärtsbullar, är härligt goda att servera som de är, men de går även att grilla förutsatt att de får ett skyddande skal. Skulle man ha tillgång till bananblad kan de användas, men inte ätas.
Goda att servera som plockmat eller med tomat- och bönröra som görs på krossade tomater och färdiga bönor på burk.
Grillad falafel i paket
4 personer
Till egen falafel:
500 g torkade kikärter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk hackad gräslök
4 msk hackad persilja
1 tsk spiskummin
1/2 msk malen koriander
1 kryddmått chilipulver
1 tsk salt
2-3 msk grahamsmjöl
2 dl rapsolja till fritering
Till omslagen:
2 stora purjolökar
små stickor/tandpetare
2 msk rapsolja
1. Blötlägg kikärterna i kallt vatten under 12 timmar.
2. Skala gul lök och vitlök. Kör avrunna kikärter, lök och örter i mixer. Tillsätt kryddor och till sist grahamsmjölet. Arbeta ihop till smidig deg som läggs att vila några minuter.
3. Rulla med fuktade händer små valnötsstora bollar. Hetta upp oljan i kastrull och fritera några bollar åt gången. Se till att de roterar i kastrullen och blir friterade runt om. Beräkna friteringstiden till cirka 4 minuter. Om oljan börjar ryka måste värmen sänkas. Lägg färdig falafel att rinna av på hushållspapper.
4. Skölj purjolökarna och ta hand om de grova bladen. Lägg två blad i kors och placera en falafel i mitten. Vik upp och fäst ihop med sticka till ett litet paket. Pensla paketen med rapsolja och grilla över fin glöd. Servera paketen varma med bönor, tomatröra och grönsallad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!