Grilla och woka två favoriter
Grillat kött och wokade grönsaker. Två uppskattade sätt att laga mat. Här får favoriterna mötas på samma tallrik och succen är mer eller mindre given.
Det kan ha flera orsaker, men oftast beror det på avsaknaden av rödvinssky.
Några matskedar rödvinssky under biffen och köttet upplevs som saftigt och gott även om det hunnit bli överstekt.
Wokade grönsaker kan man servera året runt, men just nu är det extra lätt att få ihop en variationsrik blandning av färska grönsaker.
Biffstek med rödvinssky och wokgrönsaker
4 personer
4 utskurna biffar på vardera
minst 140 g
2-3 msk grillolja
svartpeppar
Till rödvinsskyn:
1 gul lök
1 morot
1 knippa persilja
1 1/2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl rödvin
4 dl vatten
1 1/2-2 msk flytande kalvfond
5 vitpepparkorn
sojakulör
salt
Till servering:
Blandade grönsaker som morötter, gul lök, svamp, broccoli, blomkål, gröna bönor, zucchini och paprika.
2-3 msk matolja
svartpeppar eller färsk chili
1. Hacka lök, morot och persilja grovt. Smörfräs hacket i kastrull, pudra över mjöl och späd med vin och vatten. Koka upp och smaksätt med kalvfond och peppar. Sjud 20 minuter. Sila, färga med sojakulör och smaka av med salt.
2. Banka ut biffarna med köttklubba. Det mörar köttet samtidigt som tillagningstiden kortas. Pensla tunt med grillolja och låt dra en stund före grillning.
3. Ansa och strimla grönsakerna. Grundregeln är att ju hårdare grönsak, desto mindre bitar.
4. Grilla biffarna ett par minuter på varje sida över fin glöd. Woka grönsakerna hastigt med olja. Krydda med hackad chili eller peppar. Lägg upp biffen med sky och grönsakerna vid sidan. Woken ersätter potatis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!