Grilla och woka två favoriter

Grillat kött och wokade grönsaker. Två uppskattade sätt att laga mat. Här får favoriterna mötas på samma tallrik och succen är mer eller mindre given.

Övriga2007-05-24 00:00
Svensk biffstek med lök är en klassiker på krogen. Inga märkvärdigheter, men likaväl blir den aldrig lika god hemma, klagar många.

Det kan ha flera orsaker, men oftast beror det på avsaknaden av rödvinssky.

Några matskedar rödvinssky under biffen och köttet upplevs som saftigt och gott även om det hunnit bli överstekt.

Wokade grönsaker kan man servera året runt, men just nu är det extra lätt att få ihop en variationsrik blandning av färska grönsaker.

Biffstek med rödvinssky och wokgrönsaker

4 personer

4 utskurna biffar på vardera

minst 140 g

2-3 msk grillolja

svartpeppar

Till rödvinsskyn:

1 gul lök

1 morot

1 knippa persilja

1 1/2 msk smör

1 msk vetemjöl

1 dl rödvin

4 dl vatten

1 1/2-2 msk flytande kalvfond

5 vitpepparkorn

sojakulör

salt

Till servering:

Blandade grönsaker som morötter, gul lök, svamp, broccoli, blomkål, gröna bönor, zucchini och paprika.

2-3 msk matolja

svartpeppar eller färsk chili



1. Hacka lök, morot och persilja grovt. Smörfräs hacket i kastrull, pudra över mjöl och späd med vin och vatten. Koka upp och smaksätt med kalvfond och peppar. Sjud 20 minuter. Sila, färga med sojakulör och smaka av med salt.

2. Banka ut biffarna med köttklubba. Det mörar köttet samtidigt som tillagningstiden kortas. Pensla tunt med grillolja och låt dra en stund före grillning.

3. Ansa och strimla grönsakerna. Grundregeln är att ju hårdare grönsak, desto mindre bitar.

4. Grilla biffarna ett par minuter på varje sida över fin glöd. Woka grönsakerna hastigt med olja. Krydda med hackad chili eller peppar. Lägg upp biffen med sky och grönsakerna vid sidan. Woken ersätter potatis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!