Gratinerad god löksoppa

Den svenska vintern tycks ha kommit på villovägar, men snöbristen till trots kan man känna sig kall och ruggig. Ett bra sätt att få upp värmen är att skeda i sig en skål gratinerad löksoppa. Supergott är det dessutom och som om inte det var nog - soppan ryms med lätthet i den ansträngda januaribudgeten.

Övriga2007-01-04 00:00
På 70-talet hade den franska löksoppan sin senaste topp. Då fanns den på varje svensk krog med självaktning och åtskilliga är de studenter som slurpat i sig den heta soppan, inte minst som den ofta var billigaste rätten på matsedeln. Hemligheten bakom soppan är att löken ska sjuda sakta med buljong och vitlök.

Soppan går utmärkt att förbereda för att sedan snabbt kunna värmas upp och, om man vill, gratineras med ost och vitt bröd före servering. Lägg märke till att såväl lök som brödtärningar steks i lika delar smör, eller margarin om man så vill, och olivolja. Det ger överlägsen smak och färg utan att bränna.

Gratinerad fransk löksoppa

4 personer

3-4 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 msk smör

+ 1 msk olivolja

1 msk vetemjöl

1 liter buljong från tärning

salt och peppar

2 dl riven ost

6-8 skivor vitt bröd

smör och olivolja

persilja

1. Koka upp buljongen. Skala och skiva den gula löken. Fräs löken med smör i en kastrull. Pressa i vitlök, pudra över vetemjöl och slå på het (viktigt för att inte få mjölklumpar) buljong. Sjud soppan sakta under lock i 15-20 minuter.

2. Skär brödet i sockerbitsstora tärningar. Ta inte med kanterna. Stek brödbitarna i lika delar smör och olivolja.

3. Smaka av soppan med salt och peppar. Slå upp i ugnssäkra skålar och strö över ost, brödtärningar och lite ost igen. Gratinera i het ugn, garnera med persilja och servera soppan så het som möjligt. Man kan också gratinera soppan direkt i kastrullen under förutsättning att kärlet tål ugnsvärme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!