Gott från vinterköket

Vintermat. Om det är snabba sallader som gäller på sommaren är det långkok, helstekt och hembakat som gäller under vintern. Så varför inte steka kotlettraden hel med ben och allt så att du får ett extra saftigt resultat? Och finns det lite energi kvar kan man alltid passa på att baka eget matbröd när ugnen ändå är varm.

Övriga2007-01-25 00:00
Visst tar det tid att ugnssteka en kotlettrad hel, men till skillnad från de flesta andra köttbitar klarar sig kotlettraden helt på egen hand när den väl kommit in i ugnen. Knappt två timmar kan man lämna köket för andra sysslor, och är man riktigt förutseende kan köttet stekas dagen innan.

Kotlettraden behöver inte brynas utan bara kryddas och ställas in i ugnen.

I det här fallet vill vi ha kött med mycket smak och därför späckas kotlettraden med färsk vitlök. Därefter kryddas hela kotlettraden med timjan, rosmarin, salt och peppar.

Termometer underlättar

Bästa sättet att hålla reda på hur länge köttet ska stå inne i ugnen är att använda stektermometer. Tänk bara på att termometern inte får stickas in så att givaren ligger mot kotlettbenet. Då kommer termometern att missvisa eftersom benet snabbare kommer upp i hög temperatur.

Dessutom bör man ha i minnet att temperaturen stiger fortare mot slutet så efter 70-75 grader får man hålla sig i närheten av ugnen, allt för att slippa överstekt och torrt kött.

Rustika raggmunkar

Fortfarande fläsk, men nu rimmat och skivat, ska det vara till kulträtten raggmunk. Om man frågar svenska kockar vad de har för älsklingsrätt är det förvånande ofta som just raggmunk dyker upp.

Och visst är det gott med dessa frasiga potatispannkakor, i synnerhet vintertid när rejäl mat känns helt rätt. Stekt, rimmat fläsk är ett givet tillbehör.

Hembakat matbröd

Kan man slita sig från teven en kväll, eller åtminstone en stund, är det förvånansvärt enkelt att baka eget matbröd. Må vara att det inte är någon lönande affär i kronor och ören räknat, men när det kommer till smaken blir det rena jackpotten.

Formfranska från affären smakar just ingenting. Om man inte insett det tidigare gör man det efter att ha bakat sitt eget franskbröd.

Grunddegen är enkel och nära nog omöjlig att misslyckas med. Resultatet blir ett bröd med karaktär och tydlig vetesmak.

Italiensk ciabatta dök upp i svenska brödbutiker för si så där tio år sedan. Nu finns brödet i snart sagt varje livsmedelbutik. Ciabatta ska jäsa långsamt för att få hård yta med tydlig smak av olivolja i skarp kontrast mot en mjuk brödstruktur under ytan.

Har man en hushållsmaskin som kan knåda degar bör man absolut sätta en egen ciabattadeg. En hushållsmaskin är nästan en nödvändighet eftersom degen är mycket lös och svår att bearbeta för hand. Ciabatta är perfekt bröd för riktiga frukostmackor eller som grund för lunchsmörgåsar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!