Gör god mat av resterna

Restmat. Vad ska man äta efter helgerna när kylskåpet dignar av rester?Ett tips kan vara att återanvända maten och göra sillpudding eller grillad lax.

Övriga2006-12-28 00:00
Det kan inte hjälpas, trots ständiga löften om mindre julmat blir det likadant varje år. Sillar, pastejer, korvar och laxar fyller kylskåpet till bristningsgränsen inte bara före jul utan även efter. Pytt i panna framstår som den enda tänkbara maten de närmaste veckorna, men vem vill ha det när längtan snarare går till lätta sallader eller något totalt avvikande som thailändskt, indiskt eller vad som helst bara det inte är julmat. Känns det igen? Antagligen är vi flera som har samma problem efter jul och nyår.

Dyrbara rester

Resterna från julen kanske inte lockar, men räknar man ihop vad allt kostat inser man snabbt att merparten måste tas om hand. Att packa in allt i plastpåsar och dumpa det i frysen är ett sätt. Men frågan är om julmaten blir roligare i mars eller maj?

Julskinkan är lättast att konvertera till vanlig mat. Skär bort fett och griljering och strimla köttet fint. Köttet är rimmat så det passar utmärkt i ärtsoppa antingen man kokar den själv eller blandar det i färdigkokt soppa från affären.

Skinka, julostar och rökta korvar är perfekta råvaror för pizza. Strimla och riv allt och lägg det på hemgjord pizza med kryddig tomatsås. Finns det rester av ädelost kan den smulas över pizzan innan den sätts in i ugnen. Mellandagspizza uppskattas om inte annat av ungdomarna som ofta gillar den här varianten av julmat bättre än den som serveras på själva julen.

Puddingar

Sillen kan spolas av och användas i sillpudding. Här får man inte bara användning av sillrester utan även kalla kokta potatisar kommer till heders. Egentligen ska sillpudding göras på urvattnad saltsill, men sköljer man den inlagda sillen ordentligt, eller ännu hellre låter den ligga i vatten över natten, går det mesta av ättikssmaken bort. På samma sätt kan lax, såväl rökt, gravad, kokt som färsk, användas till laxpudding. Faktum är att laxpudding blir extra god om man har lite rökt lax i fyllningen.

Lax kan även griljeras på gammalt vis och serveras med stuvad bladspenat. Förr användes bukbitar och fenor från gravad eller rökt lax till den här rätten som ofta serverades på såväl enkla som riktigt fina restauranger under mellandagarna. Motsvarande bitar av färsk lax kokades in och serverades med majonnäs och inlagd gurka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!