Gör en god cheesecake
Till helgen är det okej att skämma bort sig själv och de närmaste med en god dessert. Prova en maffig cheesecake med likörmarinerad fruktsallad - en dessert som passar lika bra på julbordet som till nyårsfesten.
I det här fallet smaksätts botten med kanel och fyllningen med
citron. Vill man ha en riktigt hög kaka kan receptet på fyllning dubbleras. Tänk bara på att extra fyllning kräver längre tid i ugnen. Det i sin tur ökar risken för att fyllningen ska mörkna, vilket den inte får. Håll koll mot slutet och var beredd med aluminiumfolie att täcka med om så krävs.
Amerikansk cheesecake
med fruktsallad
8-10 bitar
10 digestivekex
50 g smält smör
1 tsk kanel
Till fyllningen:
200 g philadelphiaost
2 ägg
1 dl strösocker
2 dl crème fraiche
1 citron
Till fruktsalladen:
3-4 äpplen
1 päron
1 banan
15-20 vindruvor
1-2 apelsiner eller clementiner
5 dl vatten
3 dl strösocker
3-4 msk likör, helst apelsin- eller citruslikör
1. Krossa kexen och blanda med smält smör och mald kanel. Fördela smeten i rund form med löstagbar kant. Ställ i kylskåp en halvtimme så botten stelnar.
2. Tvätta och riv det gula skalet från citronen.
3. Rör samman ost och socker. Tillsätt och rör ner ett ägg i taget. Blanda avslutningsvis ner crème fraiche och rivet citronskal. Bred ut fyllningen på kakan.
4. Grädda 30 minuter i 175 graders ugn. Se till att fyllningen inte mörknar mot slutet. Var beredd med aluminiumfolie.
5. Koka upp vatten, rör ner socker, se till att det löser sig och kyl.
6. Skala, kärna ur och skär frukten i bitar. Lägg ner frukten i den kalla sockerlagen. Smaka av med likör och låt stå kallt en timme. Servera cheesecaken med fruktsallad och eventuellt en klick vispad grädde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!