Goda bär från skog och trädgård

BÄR. Just nu fylls trädgårdar och skogar av bär, och det inte utan att man lätt blir stressad av allt man vill hinna ta hand om. Ett underbart hjälpmedel i bärtider är frysen. Har man gott om plats i frysen kan man ägna dessa dagar åt skörd och sortering. Frys skörden och koka sylt och saft när allt lugnat ner sig.

Övriga2007-07-12 00:00
Bär har kort hållbarhet. Den som har mycket bär att ta hand om får arbeta dygnet runt för att hinna med. Plocka bären på dagarna, rensa på kvällarna och koka sylt och saft om nätterna. Eller rättare sagt, så var det. Nu tar vi hjälp av frysen och med ens har halva jobbet skjutits på framtiden.

Rensa bären och sortera dem efter kvalite. De finaste sockrar vi lätt och fryser in i exempelvis gamla rengjorda mjölkförpackningar som kläs med plastpåse på insidan. Det blir bär till desserter.

Bären som inte riktigt håller måttet fryser vi in i samma typ av förpackning, men bären får klara sig utan socker. Se bara till att märka förpackningarna så de inte blandas samman.

När tiden medger tinas bären för sylt- och saftkok. Är man smart och fryser bären i 1-liters förpackningar blir det lätt att beräkna mängden socker som ska användas vid syltning och saftning.

Tillsätt pektin

Färska bär innehåller naturligt pektin, ett ämne som ger sylt och marmelad en naturlig gele. Vid frysning innan syltningen går ofta detta naturliga pektin förlorat varför man kan behöva tillsätta lite extra pektin. Däremot är frysning av bärråvaran bara en fördel vid saftning.

När bären tinar ger de ifrån sig saften lättare än vad fallet är med färska bär.

Har man gott om bär och barn är saftkok en lönande affär. Bästa resultatet får man med en "saft-maja" eller liknande, det vill säga en apparat för framställande av ångad saft. Jämfört med kokt saft är den ångade betydligt godare, mycket tack vare högre koncentration av bärsaften.

Apparater av det här slaget är en god investering om saft är en stor förbrukningsvara. God saft från egna bär är också utmärkt som present.

Sommartårta

Sommartårtor ska vara enkla att göra. Krångla inte till det med alltför avancerad garnering, utan utnyttja sommarens överflöd på bär och låt det stanna vid det.

Tårtbotten, eller tårtanslag som proffsen brukar kalla det, kan man antingen köpa färdigt eller baka själv. Genom att blanda vetemjöl och potatismjöl blir anslaget precis så där lätt och luftigt som de ska vara.

Till sist, vad vore vår svenska husmanskost utan lingon? Det finns väl inget bär som vi älskar så och som utgjort ett så viktigt tillskott i gamla tiders kosthåll. Lingonen har varit räddningen för många när tiderna varit dåliga.

Dels plockade man för eget bruk, men även för försäljning.

Lingon är en halvbuskart som trivs på hedmark, hyggen och i barrskog. Bäret är vanligt i norr men är totalt okänt i Sydeuropa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!