Glesbygdens invandrare mindre arbetslösa

I kommuner där arbetslösheten är störst bland svenskfödda är den lägst bland dem med utländsk bakgrund. Några kommuner värvar också aktivt invandrare, visar en ännu opublicerad rapport TT tagit del av.

Övriga2005-12-19 00:00
- Många vi har pratat med i landsbygds- och glesbygdskommuner tror att den "lilla" miljön har betydelse. Som individ blir man inte osynliggjord, och får lättare att skaffa arbete, säger Patrik Johansson, utredare på Glesbygdsverket, till TT.

Verket ska på tisdag offentliggöra rapporten, som i mellandagarna lämnas till regeringen. Den bygger på siffror från Statistiska centralbyrån samt intervjuer med arbetsförmedlingar och näringslivskontor i 232 gles- och landsbygdskommuner.

"Kontaktnät"

Siffrorna visar att människor med utländsk bakgrund (födda i utlandet och/eller med båda föräldrarna födda utomlands) oftare har arbete i kommuner där arbetslösheten bland infödda svenskar är störst. Och tvärtom.

I tätorter är 58 procent av invandrarna sysselsatta, medan samma siffra för etniska svenskar är 79 procent. Men i glesbygdskommuner har 61 procent av invandrarna arbete. Samma siffra för etniska svenskar är 76 procent.

Enligt verket förklaras det delvis av att i gles- och landsbygd kommer människor med utländsk bakgrund oftare från nordiska länder. De har också varit längre i Sverige och har högre utbildningsnivå.

Något fler är också anhöriginvandrare, har anslutit till släkt som redan fanns i Sverige.

- Då kommer man in i ett etablerat kontaktnät, säger Johansson.

Men samtidigt är glesbygd ofta avfolkningsbygd. Där värderas kanske tillskotten högre.

- Man tar tillvara de resurser som finns och är glad när nya kommer, säger Johansson.

Kvinnor med utländsk bakgrund har haft särskilt lätt få arbete i glesbygd. Där arbetar 63 procent av dessa kvinnor.

- De jobbar i branscher som behöver folk, som offentlig sektor, säger Johansson.

118 av de 232 kommunerna värvar aktivt folk. Men bara 12 kommuner söker särskilt efter människor med utländsk bakgrund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om