Glansiga bakverk

Övriga2007-05-16 00:00
Låga bärtårtor av fransk modell ska vara läckert glansiga när de serveras. För att få den rätta glansen finns flera knep. Proffsen har något som kallas gjutgele, vilket är en färdig gelemassa som fördelas på bakverk. På affärernas sockerhylla finns i dag en amatörvariant av samma produkt, kallat gelesocker, med ungefär samma egenskaper efter det att man kokat upp sockret med vatten. Vill man hålla nere kostnaderna går det att koka samman vanligt socker och vatten till en tjock sockerlag. Ett tredje sätt att skapa glans över kakan är att värma aprikosmarmelad till kokpunkten. Marmeladen penslas sedan ut över bakverket. Men prova inte med kall aprikosmarmelad, då blir resultatet det motsatt, det vill säga matt och trist. (TT Spektra)

Bild 1: Blankt och läckert. Varm aprikosmarmelad fixar blänket på tårtan.

Foto: Dan Strandqvist





Mors alla dagar

Den svenska upplagan av mors dag står för dörren. Just det, den svenska upplagan, för mors dag är inget man firar samtidigt världen över.

Initiativet till Mors dag togs 1907 av lärarinnan Ann Jarvis, Philadelphia, USA som andra söndagen i maj hedrade sin egen bortgångna mor med en särskild gudstjänst. I ceremonin ingick att varje besökare fick en vit nejlika. Psalmsång och gravsmyckning ingick i firandet som snabbt spred sig över den amerikanska kontinenten.

De skandinaviska länderna och Storbritannien var först i Europa att ta till sig den amerikanska traditionen. 1919 firades Mors dag för första gången i Sverige och ett år senare spreds riktlinjer för hur dagen skulle firas. Svenska Riksförbundet för sedlig kultur manade på och förordade allt från kaffe på säng till allmän flaggning och för dagen måttligt med arbete för den hedrade modern. I Sverige firas dagen sista söndagen i maj. I Danmark och Finland firas mor andra söndagen i maj, i Norge andra söndagen i februari och i Storbritannien tre söndagar före påsk. (TT Spektra)



//bilder: 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!