Ge levern en chans

Stekt kalvlever serverad med madeirasky, örtkryddad potatispure och vitlökssmör är festmat till överkomligt pris. Här finns tips och recept för dig som vill laga gott av lever.

Övriga2007-12-27 00:00
Stockholm (TT Spektra) Ska man lyckas med lever är det viktigt att man utgår från riktigt färsk råvara. Putsa och dra bort den tunna hinnan. Vill man ha mildare smak på levern läggs den i mjölk före tillagningen. Låt den gärna ligga och dra ett par timmar, men se till det sker i kylskåp.

Lever måste stekas vid förhållandevis låg temperatur. I praktiken innebär det att man hettar upp stekpannan som vanligt men drar ner värmen ordentligt samtidigt som leverskivorna läggs i. Stektiden varierar med skivornas tjocklek. Försök att steka så exakt som möjligt. Precis genomstekt men inte mer är det som gäller. Servera gärna kalvlevern med örtkryddad potatismos och vitlökssmör.

Stekt kalvlever med madeirasky

4 personer

600 g kalvlever

2 msk vetemjöl

1/2 tsk fyra kryddor

salt och vitpeppar

smör till stekning

Till skyn:

1 msk smör

1 msk vetemjöl

1/2 tsk tomatpure

1 gul lök

några persiljestjälkar

1 morot

1 msk kalvfond

3 dl vatten

1/2 dl madeira

salt och peppar

koloritsoja

1. Fräs hackad lök och morot med smör i kastrull. Tillsätt tomatpure och vetemjöl, rör om och späd med vatten och vin. Smaksätt med kalvfond och hackade persiljestjälkar. Låt skyn sjuda sakta minst tio minuter. Sila, färga med koloritsoja och smaka av med salt och peppar.

2. Putsa och skiva levern. Torka av och vänd skivorna i vetemjöl smaksatt med fyra kryddor, salt och peppar.

3. Stek leverskivorna 2-3 minuter på vardera sidan i medelvarm panna. Sektiden varierar med skivornas tjocklek. Lever ska vara precis genomstekt, inte rå och absolut inte överstekt och torr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!