Lever måste stekas vid förhållandevis låg temperatur. I praktiken innebär det att man hettar upp stekpannan som vanligt men drar ner värmen ordentligt samtidigt som leverskivorna läggs i. Stektiden varierar med skivornas tjocklek. Försök att steka så exakt som möjligt. Precis genomstekt men inte mer är det som gäller. Servera gärna kalvlevern med örtkryddad potatismos och vitlökssmör.
Stekt kalvlever med madeirasky
4 personer
600 g kalvlever
2 msk vetemjöl
1/2 tsk fyra kryddor
salt och vitpeppar
smör till stekning
Till skyn:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1/2 tsk tomatpure
1 gul lök
några persiljestjälkar
1 morot
1 msk kalvfond
3 dl vatten
1/2 dl madeira
salt och peppar
koloritsoja
1. Fräs hackad lök och morot med smör i kastrull. Tillsätt tomatpure och vetemjöl, rör om och späd med vatten och vin. Smaksätt med kalvfond och hackade persiljestjälkar. Låt skyn sjuda sakta minst tio minuter. Sila, färga med koloritsoja och smaka av med salt och peppar.
2. Putsa och skiva levern. Torka av och vänd skivorna i vetemjöl smaksatt med fyra kryddor, salt och peppar.
3. Stek leverskivorna 2-3 minuter på vardera sidan i medelvarm panna. Sektiden varierar med skivornas tjocklek. Lever ska vara precis genomstekt, inte rå och absolut inte överstekt och torr.