Fyrvaktarens pasta
4 personer
500 g färsk tagliatelle eller annan pasta
1 hel vitlök (om du törs)
2 msk fruktig olivolja
100 g gorgonzola
2 dl grädde
1 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong eller en knapp msk flytande grönsaksfond
svartpeppar
ev. 1 msk maizena + 1 msk vatten
1. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i en hög och smal skål (den som normalt följer med stavmixern). Slå på olivolja och mixa vitlöken till "skum".
2. Slå grädden i en kastrull och mosa ner gorgonzolan. Värm grädden varsamt och smält osten under omrörning.
3. Tillsätt vatten och en smulad grönsaksbuljongtärning alternativt fond. Koka upp och vänd ner vitlöksskummet. Avsluta med några varv på svartpepparkvarnen. Salt behövs inte, osten innehåller mer än väl det salt som behövs. Om såsen inte blir tillräckligt krämig kan den redas av med lite maizena löst i vatten.
4. Koka pasta i rikligt med lättsaltat vatten men ingen olja. Låt pastan rinna av i durkslag och slå sedan tillbaka den i kastrullen. Först där ska en skvätt fruktig olivolja röras ned. Fördela pastan på djupa tallrikar eller portionsskålar och toppa med lite vitlöks- och ädelostsås. Ärter kokade i saltat och sockrat vatten smakar utmärkt till.