Fyrvaktarens goda pasta

Ska du ut och dansa eller bara trängas med folk ute på cafeer är det här inget bra matförslag. Men i sällskap med andra vitlöksälskare kan du dofta i kapp och njuta av denna underbara vitlökspasta.

Övriga2008-01-03 00:00
Stockholm (TT Spektra)Vitlök, gorgonzola, en skvätt grädde och pasta är en fantastisk kombination. Såsen blir härligt krämig och trots sin oskuldsfulla vita färg är den sprängfylld av intensiva smaker som fyller hela rummet med dofter. Men, ska erkännas, man måste vara vän med vitlökens dofter och smaker för att se det positiva i upplevelsen. Inte undra på att rätten kallades fyrvaktarens pasta ...

Fyrvaktarens pasta

4 personer

500 g färsk tagliatelle eller annan pasta

1 hel vitlök (om du törs)

2 msk fruktig olivolja

100 g gorgonzola

2 dl grädde

1 dl vatten

1/2 tärning grönsaksbuljong eller en knapp msk flytande grönsaksfond

svartpeppar

ev. 1 msk maizena + 1 msk vatten

1. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i en hög och smal skål (den som normalt följer med stavmixern). Slå på olivolja och mixa vitlöken till "skum".

2. Slå grädden i en kastrull och mosa ner gorgonzolan. Värm grädden varsamt och smält osten under omrörning.

3. Tillsätt vatten och en smulad grönsaksbuljongtärning alternativt fond. Koka upp och vänd ner vitlöksskummet. Avsluta med några varv på svartpepparkvarnen. Salt behövs inte, osten innehåller mer än väl det salt som behövs. Om såsen inte blir tillräckligt krämig kan den redas av med lite maizena löst i vatten.

4. Koka pasta i rikligt med lättsaltat vatten men ingen olja. Låt pastan rinna av i durkslag och slå sedan tillbaka den i kastrullen. Först där ska en skvätt fruktig olivolja röras ned. Fördela pastan på djupa tallrikar eller portionsskålar och toppa med lite vitlöks- och ädelostsås. Ärter kokade i saltat och sockrat vatten smakar utmärkt till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!