Fyllning lyfter lövbiffen

Lövbiff har gjort en omvänd klassresa. Från storsäljare på krogen till snudd på gatuköksmat. Men med fyllning stiger den gamla trotjänaren i graderna.

Övriga2007-08-16 00:00
Lövbiff var rena gästmagneten för restaurangerna på 60-talet. Groteskt stora lövbiffar skulle det vara, helst så de hängde utanför tallriken, med pommes frites, persiljesmör och pliktskyldigt salladsblad med vriden gurka och tomatklyfta. I dag framstår rätten som rena skolexemplet på vad man inte bör äta. Men hoppar man över pommes frites och kryddsmör har själva lövbiffen inga problem att klara även högt ställda krav på fettsnål mat. Dubblera antalet lövbiffar och bred en fyllning av fransk senap och hackad rödlök mellan köttskivorna. Stek och servera med extra mycket salladsgrönsaker och några ugnsstekta potatisklyftor.

Alternativa fyllningar kan vara riven pepparrot och tunna tomatskivor eller om man vill vara mer sydeuropeisk lövtunna skivor parmaskinka och riven mozzarellaost.

Själva lövbiffen köper man enklast färdig i butik. Vill man skära sin egen lövbiff bör det ske med tunnbladig filekniv från knappt tinat ox- eller kalvinnanlår.



Fylld lövbiff

4 personer

8 lövbiffar

2 msk Dijonsenap (eller annan senap)

1 liten rödlök

salt och vitpeppar

smör och rapsolja till stekning

1. Skala och finhacka den röda löken. Här ska löken vara riktigt finhackad så det går bra att använda mixer. Blanda lökhacket med senap.

2. Lägg ut fyra lövbiffar på arbetsbänken. Bred ut senapsblandningen på biffarna. Lägg på de återstående lövbiffarna och pressa ihop med handen.

3. Hetta upp stekpannan och lägg i lika delar smör och olja som ger bästa stekresultat. Stek biffarna en knapp minut på vardera sidan. Krydda med salt och vitpeppar precis innan köttet lyfts ur pannan.  (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!