Fruktigt, sött och starkt
Wokade grönsaker är hur enkelt som helst att lyckas med. Men undvik färdiga grönsaker i påsar och burkar och satsa på hemstrimlat i stället. Det blir både billigare, nyttigare och inte minst godare.
Det slutar med mjuka, livlösa grönsaker där krispigheten lyser med sin frånvaro.
En god grönsakswok ska ha tuggmotstånd kvar i ingredienserna, de ska vara varma och smaken påtaglig utan att för den skull vara alltför stark. Här strimlar vi våra grönsaker på egen skärbräda och blandar med quorn som extra proteintillskott. Quorn är en bra ersättning för kött i vegetarisk matlagning. Lätt att ha hemma eftersom den förvaras i frysen och tinar snabbt.
Quorn- och grönsakswok
4 personer
250 g quorn
2 morötter
100 g champinjoner
1 röd lök
1 gul lök
1 grön paprika
1 röd paprika
1 liten burk skivad ananas
6-7 körsbärstomater
rapsolja
Till såsen:
2 dl chilisås på tomatgrund
4 msk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
1/2 msk koncentrerad grönsaksfond
salt
1. Börja med såsen. Koka upp tomatbaserad chilisås. Tillsätt socker, vinäger och grönsaksfond. Smaka av med salt. Såsen ska vara både söt och syrlig, vilket ibland kräver lite mer socker eller vinäger.
2. Skär quornen i drygt centimeterstora bitar. Skär ner grönsakerna i stavar, skivor eller bitar. Dela körsbärstomaterna i halvor och ananasskivorna i bitar.
3. Woka quorn, svamp, lök, paprika med olja i wokpanna eller vanlig stekpanna. Avsluta med tomathalvor, ananasbitar och den förberedda såsen. Serveras med ris.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!