Fruktigt, sött och starkt

Wokade grönsaker är hur enkelt som helst att lyckas med. Men undvik färdiga grönsaker i påsar och burkar och satsa på hemstrimlat i stället. Det blir både billigare, nyttigare och inte minst godare.

Övriga2007-03-08 00:00
Vad är det för fel på färdiga wokblandningar då, kan man fråga sig? Vanligtvis innehåller de för mycket morot eftersom det är en billig ingrediens. Värre är det faktum att de är frysta och iskalla med påföljd att det blir för kallt i pannan vid tillagningen.

Det slutar med mjuka, livlösa grönsaker där krispigheten lyser med sin frånvaro.

En god grönsakswok ska ha tuggmotstånd kvar i ingredienserna, de ska vara varma och smaken påtaglig utan att för den skull vara alltför stark. Här strimlar vi våra grönsaker på egen skärbräda och blandar med quorn som extra proteintillskott. Quorn är en bra ersättning för kött i vegetarisk matlagning. Lätt att ha hemma eftersom den förvaras i frysen och tinar snabbt.

Quorn- och grönsakswok

4 personer

250 g quorn

2 morötter

100 g champinjoner

1 röd lök

1 gul lök

1 grön paprika

1 röd paprika

1 liten burk skivad ananas

6-7 körsbärstomater

rapsolja

Till såsen:

2 dl chilisås på tomatgrund

4 msk strösocker

1 msk rödvinsvinäger

1/2 msk koncentrerad grönsaksfond

salt

1. Börja med såsen. Koka upp tomatbaserad chilisås. Tillsätt socker, vinäger och grönsaksfond. Smaka av med salt. Såsen ska vara både söt och syrlig, vilket ibland kräver lite mer socker eller vinäger.

2. Skär quornen i drygt centimeterstora bitar. Skär ner grönsakerna i stavar, skivor eller bitar. Dela körsbärstomaterna i halvor och ananasskivorna i bitar.

3. Woka quorn, svamp, lök, paprika med olja i wokpanna eller vanlig stekpanna. Avsluta med tomathalvor, ananasbitar och den förberedda såsen. Serveras med ris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!