Men fibrer är verkligen värda en stunds eftertanke - i synnerhet för den som tänker på figuren. En fiberrik kost innehåller ofta lite fett samtidigt som den ger lång mättnadskänsla vilket är toppen för den som vill hålla vikten.
Dessutom gör fibrer väldigt gott för hälsan. Mat med mycket fibrer kan motverka svåra åkommor som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
Vi har talat med Martin Brunnberg, näringsfysiolog på Paulúns Näringscenter för att reda ut vad som är vad i fiberdjungeln.
Inga kalorier
Han förklarar att man i princip kan dela in fibrerna i två grupper, vattenlösliga och vattenolösliga. De vattenolösliga är de "hårda" fibrerna som finns i till exempel fullkornsprodukter av vete och råg. De är vanliga i olika så kallade sportprodukter som sportbröd.- I själva verket är det inga elitidrottsmän som behöver äta sportbröd eftersom deras främsta behov är att få i sig tillräckligt mycket kalorier och fibrerna i sig innehåller inga kalorier. I stället är sportprodukterna bra för vanliga Svenssons som sitter stilla rätt mycket och behöver få fart på magen, säger Martin Brunnberg.
Gör gott för magen
De hårda, olösliga fibrerna binder vatten och gör att avföringen får bra konsistens och volym. Ändå är fibrerna i sportbrödet inte det optimala valet för den som vill tänka på hälsan.Hårda fibrer innehåller fytinsyra som faktiskt kan hämma upptaget av näringsämnen. För den med känslig mage kan de hårda fibrerna också bli för mycket och ge magknip och gasbildning.
Ett bättre val är i stället de mjuka, vattenlösliga fibrerna. Mjuka fibrer finns i frukt och grönt, baljväxter och rotfrukter men också i havregryn, linfrö och psylliumfrö.
Den som lägger lite linfrö i ett glas vatten och låter det stå över natten kan själv se att det bildats en geleaktig hinna över fröna. Det gör gott för magen.
Jämnt blodsocker
- De mjuka fibrerna har större hälsoeffekt än de hårda fibrerna. De mjuka fungerar som näring åt bakterierna i magen. De minskar risken för cancer, sänker kolesterolhalten i blodet och stimulerar immunförsvaret i mag- och tarmknalen, säger Martin Brunnberg.De mjuka fibrerna kan, liksom alla fibrer, inte brytas ner av kroppen. Däremot kan de fördröja nedbrytning av andra näringsämnen, vilket är positivt för det så kallade GI-värdet. Detta innebär en bra och jämn blodsockernivå och lång mättnadskänsla.
- Det går jättebra att blanda linfrö i matbröd, gröt eller müsli och på så sätt få ner GI-värdet. De är gott också, linfrö gör brödet saftigt.
Ett steg i taget
Martin Brunnberg säger att många äter alldeles för lite fibrer men att man för den skull inte behöver gå till överdrift när man vill ändra sina matvanor. Att äta något fiberrikt vid varje måltid är målet. Men man behöver inte välja fiberberikad pasta, fiberhavregryn och extra fiberrikt bröd.- Vanliga, naturliga råvaror är bra val. Tänk att du ska köpa de livsmedel som ser mest ut som de gör när de växer i naturen. Då blir kosten också fiberrik. Halv- eller helfabrikat går bort.
Frukosten är lättast att åtgärda. Havregrynsgröt eller müsli är en utmärkt bas i morgonmålet. Gärna med lin- eller psylliumfrö iblandat. Det finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker.
Leta nyckelhål
I övrigt är det klokt att äta som kostcirkeln rekommenderar om du vill få i dig tillräckligt med fibrer. Fyll i princip halva tallriken med frukt, grönt, baljväxter och rotfrukter så är du på den säkra sidan. Blir magen uppkörd av råa grönsaker så koka dem. Kokt potatis är jättebra mat.Känner du dig ändå osäker på vad du ska välja så titta efter Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning. Fiberrikt bröd behöver till exempel inte vara mörkt i färgen. Det kan vara andra ingredienser i brödet som ger det dess mörka färg.