Italiensk storsäljare
Panna cotta är en italiensk gräddpudding inte helt olik vår brylepudding. Den är tacksam eftersom den kan förberedas i god tid och förvaras i kylskåp i väntan på servering. Enda kruxet är den vresiga karamellsåsen som serveras till. Att smälta socker på spisen och göra egen karamellsås är inget för nybörjare, eller ens för riktigt matlagningskunniga. Färdig karamellsås, må vara tillverkad med sirap som grund, finns numer att köpa på flaska. Kan man köpa sig fri karamellproblemet för ett par tior känns det som en god investering.Knäckig smulpaj
Genom att använda varmt, smält smör i stället för kallt matfett i pajdegen får den en helt ny, knäckig smak. Degen trycks ut i en pajform och fylls med skinn- och kärnfria plommon och björnbär. Det är en klart spännande kombination. Locket görs av smulpajdeg smaksatt med grovt hackade valnötter. Pajen är godast ljummen, gärna med grädde eller glass till. Fruktpajen passar lika bra till dessert som till kaffet, vilket gör den extra användbar.Grillad ananas
Färsk ananas är den bästa och mest smakfulla frukt man kan lägga på grillen. Allt som behöver göras är att skala frukten, ta bort blasten och skära tjocka skivor av fruktköttet. Ta bort mittbiten som är träig och trist och grilla ananasskivorna några minuter så fruktsockret tilltar i smak och frukten får vackra ränder. Lyft ananasen från grillen och smula över lite muscovadosocker, ett utsökt sötningsmedel för fruktdesserter. Sockret finns i två smaker, här använder vi den mörka som har mest smak. Avsluta med att ringla över färdig karamellsås alternativt lönnsirap samt bjud iskall vispad grädde till.Fruktsallad i ugn
Gino är något så ovanligt som en varm fruktsallad skapad på en trendkrog i Stockholm. Färsk frukt som jordgubbar, kiwi och banan delas i bitar och läggs på ugnsfast fat. Allt täcks med riven vit blockchoklad och sätts in i superhet ugn. Där får den stå till dess chokladen både smält och fått lite färg. Allt serveras i sin originaltappning med vaniljglass. Busenkelt och framför allt vansinnigt gott.Fransk matlagning, framför allt den som tillhör det gamla franska köket, lät sig inte stressas av klockor.
Den härliga pajen
Matlagningen fick ta den tid som krävdes, även om det handlade om timmar. Ett exempel är den franska, "upp-och-nedvända" äppelpajen skapad av systrarna Tatin i Paris för så där 100 år sedan. Damerna drev ett litet hotell med tillhörande restaurang i den franska huvudstaden och deras äppelpaj har gått till historien som en riktig delikatess.Pajen görs i stekpanna och kräver någon timmes passning innan den sätts in i ugnen. Börja med degen som kan köras samman i matberedare. Smält samman smör och socker i stekpanna, lägg i äpplen delade i halvor och låt dem sjuda sakta i smör och sockerblandningen till dess vätskan i äpplena ångat av. Det tar tid, oftast lite drygt 30 minuter.
När allt nästan förvandlats till mos täcks pannan med deg och allt bakas av i ugn. Den färdiga pajen stjälps upp på fat. Servera den franska äppelpajen ljummen eller kyld med vispad grädde eller glass.