Frestande desserter

Frestelser. Sött och gott men aldrig för mycket. Det är hemligheten bakom de flesta goda desserter. Krämig panna cotta, knäckig ananas från grillen eller varför inte en varm fruktsallad med smält choklad.

Övriga2006-09-07 00:00
Om det är viktigt med uppläggningen när man lagar mat så är det om möjligt än viktigare när det är desserter som ska presenteras. Man ska ha i minnet att betraktaren redan ätit sig mätt och nu handlar det bara om något att runda av med. Extrema portionsstorlekar är en dödssynd som antagligen bara får gästen att må illa. Litet, läckert och gärna med frukt alternativt bär som blickfång och smakgivare är en bra grundregel. Undvik frysta bär som bara vätskar sig och får hela uppläggningen att se ut som ett översvämningsområde. Färsk exotisk frukt är ett utmärkt val eftersom de även fungerar som samtalsämne under tiden man stoppar i sig godsakerna.

Italiensk storsäljare

Panna cotta är en italiensk gräddpudding inte helt olik vår brylepudding. Den är tacksam eftersom den kan förberedas i god tid och förvaras i kylskåp i väntan på servering. Enda kruxet är den vresiga karamellsåsen som serveras till. Att smälta socker på spisen och göra egen karamellsås är inget för nybörjare, eller ens för riktigt matlagningskunniga. Färdig karamellsås, må vara tillverkad med sirap som grund, finns numer att köpa på flaska. Kan man köpa sig fri karamellproblemet för ett par tior känns det som en god investering.

Knäckig smulpaj

Genom att använda varmt, smält smör i stället för kallt matfett i pajdegen får den en helt ny, knäckig smak. Degen trycks ut i en pajform och fylls med skinn- och kärnfria plommon och björnbär. Det är en klart spännande kombination. Locket görs av smulpajdeg smaksatt med grovt hackade valnötter. Pajen är godast ljummen, gärna med grädde eller glass till. Fruktpajen passar lika bra till dessert som till kaffet, vilket gör den extra användbar.

Grillad ananas

Färsk ananas är den bästa och mest smakfulla frukt man kan lägga på grillen. Allt som behöver göras är att skala frukten, ta bort blasten och skära tjocka skivor av fruktköttet. Ta bort mittbiten som är träig och trist och grilla ananasskivorna några minuter så fruktsockret tilltar i smak och frukten får vackra ränder. Lyft ananasen från grillen och smula över lite muscovadosocker, ett utsökt sötningsmedel för fruktdesserter. Sockret finns i två smaker, här använder vi den mörka som har mest smak. Avsluta med att ringla över färdig karamellsås alternativt lönnsirap samt bjud iskall vispad grädde till.

Fruktsallad i ugn

Gino är något så ovanligt som en varm fruktsallad skapad på en trendkrog i Stockholm. Färsk frukt som jordgubbar, kiwi och banan delas i bitar och läggs på ugnsfast fat. Allt täcks med riven vit blockchoklad och sätts in i superhet ugn. Där får den stå till dess chokladen både smält och fått lite färg. Allt serveras i sin originaltappning med vaniljglass. Busenkelt och framför allt vansinnigt gott.

Fransk matlagning, framför allt den som tillhör det gamla franska köket, lät sig inte stressas av klockor.

Den härliga pajen

Matlagningen fick ta den tid som krävdes, även om det handlade om timmar. Ett exempel är den franska, "upp-och-nedvända" äppelpajen skapad av systrarna Tatin i Paris för så där 100 år sedan. Damerna drev ett litet hotell med tillhörande restaurang i den franska huvudstaden och deras äppelpaj har gått till historien som en riktig delikatess.

Pajen görs i stekpanna och kräver någon timmes passning innan den sätts in i ugnen. Börja med degen som kan köras samman i matberedare. Smält samman smör och socker i stekpanna, lägg i äpplen delade i halvor och låt dem sjuda sakta i smör och sockerblandningen till dess vätskan i äpplena ångat av. Det tar tid, oftast lite drygt 30 minuter.

När allt nästan förvandlats till mos täcks pannan med deg och allt bakas av i ugn. Den färdiga pajen stjälps upp på fat. Servera den franska äppelpajen ljummen eller kyld med vispad grädde eller glass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!