Fräscha sommarsoppor

SOPPDAGS. Förr var det en konst att koka soppa. Endast de riktigt duktiga kunde fixa en glasklar consomme och en middag utan soppa var ingen riktig middag. I dag är det enklare med färdiga fonder och buljonger och vem bryr sig om soppgrunden inte är klar som kristall.

Övriga2007-07-05 00:00
Från länderna kring Medelhavet hämtar vi inspiration till två kalla soppor. Kall spansk grönsakssoppa, eller gazpacho som är dess riktiga namn, är mycket uppfriskande. Soppan görs på helt råa grönsaker som finfördelas med mixerstav eller matberedare. Det går även att passera soppan på gammaldags vis med trådsil och träsked. Till sist ställs soppan i kyl en stund så att den är riktigt iskall när den bjuds. Ladda en ren termos (som inte får allt att smaka kaffe) med gazpacho och ta med till badstranden. Tillsammans med en bit baguette, eller annat gott bröd, är det en perfekt utflyktslunch som bjuds i glas.

Flera sorters lök

Det franska köket bidrar med klassisk vichyssoise som har gräslök som huvudsaklig krydda. Även här handlar det om en kall soppa även om den ska kokas vid tillagningen. Huvudingredienserna i vichyssoise är potatis och purjolök, förutom buljong och mjölk. Soppan kyls och kryddas med gräslök strax före servering. Samtidigt tillsätts en klick vispad grädde som ger soppan dess lätta, nästan fluffiga konsistens.

Sommarsoppor behöver inte vara kalla för att kännas rätt i värmen. Svensk sommarsoppa är en variant av de ostsoppor som finns både som landskapsrätt i Västergötland och i flera länders kök kring Medelhavet. Ingredienserna är i huvudsak mjölk, makaroner, grönsaksbuljong och riven ost. Soppan smakas av med de svenskaste av alla örtkryddor, det vill säga dill, persilja och gräslök. När man lagar soppor med ost måste man ha i minnet att all ost innehåller salt. Vänta med att salta till sista stund. Många gånger räcker det med den sälta som osten bidrar med.

Sommarlätt soppa

Soppa på persilja är en annan sommarlätt soppa. Om du får tag i bladpersilja blir den ännu godare. Soppan reds av med ägg och grädde, en ganska lurig redning, men det brukar gå bra så länge man inte kokar upp soppan efter avredning.

Solmogna tomater, några potatisar och tre sorters lök ger en fantastisk tomatsoppa. Förr var det vanligt att ha kokt ris i tomatsoppor, mest för att göra dem mer mättande. Potatisen har samma funktion, men eftersom de passeras "försvinner" de i soppan.

Det här receptet på tomatsoppa har den fördelen att man slipper skålla tomaterna. Mosa och koka solmogna tomater en halvtimme med lök och grönsaksbuljong. Avsluta med att köra samman allt med mixerstav alternativt passera genom trådsil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!