Franska smaker

Även om Madeira inte tillhör Frankrike så räknas madeiravin till det som en fransk kock knappast klarar sig utan. Tournedos och andra fina köttbitar serveras påfallande ofta med en madeirasås som grund. Här lagar vi franskt, men gör det på ett enkelt och smidigt sätt.

Övriga2007-02-08 00:00
Det är inte svårt att steka oxfilekött. När det handlar om tunna skivor som här ska pannan vara ordentligt varm innan köttet läggs i. Stek gärna i lika delar smör och rapsolja, det ger en överlägsen stekyta utan att fettet bränner.

Oxmedaljonger
med madeirasås

4 personer

600 g oxfile

salt och peppar

smör och rapsolja till stekning

Till såsen:

1 gul lök

1 morot

persiljestjälkar

1 msk tomatpure

2 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

4 dl vatten

1 dl madeira

1 msk koncentrerad kalvfond

1 lagerblad

4 vitpepparkorn

salt

sojakulör

Till serveringen:

4 tomater

gröna bönor eller broccoli

persilja

1. Skala och hacka lök och morot till såsen. Hacka även persiljan. Fräs hacket med smör i kastrull. Klicka i tomatpure och pudra över mjöl. Tillsätt vatten, madeira och kalvfond. Koka upp, lägg i lagerblad och pepparkorn och låt såsen sjuda sakta i minst 10 minuter.

2. Smaka av med salt och färga såsen med sojakulör innan den silas. Madeirasås kan förvaras flera dagar i kylskåp.

3. Putsa bort eventuella hinnor från köttet. Skär därefter köttet i två centimeter tjocka skivor som plattas ut lätt med knuten hand. Stek köttet i lika delar smör och rapsolja. Krydda efter vändning. Tänk på att köttskivorna inte får ligga på varandra. Får det inte plats är det stekning i omgångar som gäller. När små droppar köttsaft tränger upp på köttet är det rosastekt. Vill man ha köttet mer stekt är det bara att vända och fortsätta steka en knapp minut till.

Servera medaljongerna med varma grönsaker och valfri potatis. Garnera gärna med persilja strax före servering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!