Fortsatta larm om ökning av hiv-smitta

HIVPREVENTION. Sannolikheten för att möta en hiv-smittad person i Sverige har aldrig varit så stor som nu; under förra året anmäldes 541 fall med hiv-infektion, varav 34 i Norrbotten. Även klamydiafallen ökar i riket, även om vi i Norrbotten för första gången på flera år noterade en minskning, från 1 026 rapporterade fall år 2006 till 965 under 2007.

Övriga2008-04-24 00:00
LULEÅ (PT)h

Trots de alarmerande siffrorna om sexuellt överförda infektioner (STI) har de breda satsningar som skulle behövas för att nå alla unga samt riskgruppen män som har sex med män (MSM) låtit vänta på sig.

Både resurser och vilja att nå alla ungdomar med information om sexualitetens hälsorisker saknas. "Detta beror i stor utsträckning på att tabut kring sexualitet och kring de genus-relaterade frågorna fortfarande är starkt; vi vill att detta ska vara något privat. Sexualitet upplevs fortfarande som pinsamt eller vulgärt", skriver Viveca Urwitz, chef för enheten för hivprevention vid Socialstyrelsen.

Konferens

Detta är bakgrunden till en konferens som Socialstyrelsen på onsdagen anordnade i Luleå i samverkan med landstinget. Konferensen handlade om förebyggande arbete mot hiv och sexuellt överförda infektioner riktat till målgrupperna ungdomar och MSM. De medverkande forskarna Margareta Forsberg och Ronny Tikkanen berättade om framgångsrika vägar i preventionsarbete.

Deltagarna utgjordes av ett 60-tal personer från flera olika kommuner i Norrbotten som i sitt jobb har kontakt med ungdomar och MSM.

Sexualundervisning

En yrkesgrupp som saknades i Landstingshusets sessionssal var lärarna. I förordet till Margareta Forsbergs rapport om ungdomars sexuella hälsa skriver Viveca Urwitz: "Det är 50 år sedan sexualundervisningen blev obligatorisk i Sverige. Myndigheten för skolutveckling visar i sina studier att kvaliteten på denna undervisning fortfarande lämnar mycket att önska och att frågan inte tas på riktigt allvar. Frågorna skjuts också undan i såväl lärarutbildningar som för olika vårdyrken."

Forsbergs sammanställning visar att skolan är den centrala arenan för undervisning om sex och samlevnad. Där når man i stort sett alla ungdomar och det är i de program som genomförs i undervisningssituationen som visar sig ge resultat i form av en lägre grad av risktagande hos ungdomar.

"Knullkompisar"

När det gäller risktagande skiljer sig olika generationer åt. Mycket tyder på att de som var unga under 1980-talet agerade mer försiktigt i flera olika avseenden (alkohol, droger, sexuella risker) än både tidigare och senare ungdomsgenerationer. En förklaring kan vara de hivpreventiva kampanjer som genomfördes i Sverige då.

I början av 1990-talet vände utvecklingen och senare ungdomsgenerationer har gått mot ett successivt ökat risktagande exempelvis i sexuella relationer. Det tar sig uttryck i bland annat en större acceptans för samlag utanför ett etablerat kärleksförhållande, fler partners och fler ungdomar som har erfarenhet av sex "första kvällen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om