Både resurser och vilja att nå alla ungdomar med information om sexualitetens hälsorisker saknas. "Detta beror i stor utsträckning på att tabut kring sexualitet och kring de genus-relaterade frågorna fortfarande är starkt; vi vill att detta ska vara något privat. Sexualitet upplevs fortfarande som pinsamt eller vulgärt", skriver Viveca Urwitz, chef för enheten för hivprevention vid Socialstyrelsen.
Deltagarna utgjordes av ett 60-tal personer från flera olika kommuner i Norrbotten som i sitt jobb har kontakt med ungdomar och MSM.
Forsbergs sammanställning visar att skolan är den centrala arenan för undervisning om sex och samlevnad. Där når man i stort sett alla ungdomar och det är i de program som genomförs i undervisningssituationen som visar sig ge resultat i form av en lägre grad av risktagande hos ungdomar.
I början av 1990-talet vände utvecklingen och senare ungdomsgenerationer har gått mot ett successivt ökat risktagande exempelvis i sexuella relationer. Det tar sig uttryck i bland annat en större acceptans för samlag utanför ett etablerat kärleksförhållande, fler partners och fler ungdomar som har erfarenhet av sex "första kvällen".