Förrymda hundar allt vanligare

HUNDAR. Hunden Larissa fick en annorlunda julklapp förra året. Frihet i ett främmande land. Sedan den 24 december har vildhunden Larissa från Rumänien sprungit vind för våg i sitt nya land - Sverige.

Övriga2008-03-22 00:00
Stockholm (TT Spektra)Trenden att importera gatuhundar från andra länder håller i sig. Många vill adoptera en hemlös hund från Spanien, Irland eller Rumänien.

Men importverksamhetens baksidor blir också allt tydligare. I Husby-Långhundra i Uppland springer vildhunden Larissa fortfarande lös. Hon rymde från sitt nya hem flera mil därifrån den 24 december förra året.

- Den här hunden är helt livrädd för människor. Vad jag förstår är det ju en vildhund som vuxit upp på gatan i Rumänien, berättar Marie Sallander som bor i området där hunden stryker omkring.

Svåranpassad

Hon är upprörd över att organisationen som tagit hit hunden inte tagit sitt ansvar för att fånga in den sedan den har rymt, och menar dessutom att det är djurplågeri att ta hunden från sin flock i sitt hemland till ett betydligt kallare klimat.

- Det är ju bara tur att vi inte haft en meter snö den här vintern, säger hon.

- Jag har själv 30 års hunderfarenhet och har tagit hand om omplaceringshundar tidigare. Man måste vara extremt duktig för att få ordning på en sådan här hund, och att göra den till en vanlig familjehund tror jag kommer att bli mycket svårt.

Organisationen Hundhjälpen som tagit hit Larissa från Rumänien slår ifrån sig kritiken.

- Ingen hund plockas direkt från gatan och flygs direkt till Sverige. Utsatta hundar hamnar först i ett hundhägn och i ett adoptionsprogram väljs de sedan noggrant ut. Rätt hund ska passas med rätt ägare. Vi har i dagsläget 400 rumänska hundar i Svenska hem, och Larissa är en enskild incident som vi kommer att lösa, meddelar Hundhjälpens ordförande Linda West.

Ingen tillit

I Sverige finns ett par större organisationer som importerar gatuhundar från andra länder för att de ska adopteras av svenska familjer. Men baksidorna av verksamheten är redan kännbar. Ulrika Ek, verksamhetschef på Hundstallet i Stockholm känner allt för väl till dessa.

- Vi får ofta ta hand om importerade gatuhundar som rymt och ibland sprungit lösa väldigt länge, säger hon.

- Problemet med de här hundarna är att de väldigt snabbt blir förvildade. Det handlar ju ofta om hundar som vuxit upp på gatan i de länder de kommer från och som inte har någon tillit till människor.

Ansvar

Enligt Ulrika Ek finns det många oseriösa organisationer med allt för bristfällig kunskap.

- Många av de här organisationerna har en tendens att poppa upp och sedan försvinna. Och när det blir problem är det ingen som tar ansvar för hundarna.

- Vi tycker inte att det är seriöst att fånga in hundar från gatan i andra länder och sedan flyga hit dem. Det kan fungera ibland, men baksidorna av verksamheten är väldigt kännbar. Vill man hjälpa hundar finns det redan tillräckligt många som behöver hjälp i Sverige.

På grund av det växande problemet med förrymda och svårfångade hundar har personal på Hundstallet blivit tvungen att utbildas i hur man skjuter bedövningspilar på hundar.

Det blir allt oftare enda sättet att fånga in förvildade hundar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om