Förändring är enda vägen till mindre stress

STRESS. Det gäller att prioritera och lära sig att säga nej när kraven blir för stora. För mycket stress mår alla dåligt av. Här är några handfasta tips till ett mer harmoniskt liv.

Övriga2006-09-12 00:00
Magen knorrar och du får sura uppstötningar. Hjärtat bultar snabbt och ojämnt. Du har svårt att koncentrera dig. Kraven känns oöverstigliga. Till slut kommer en förlamande trötthet smygande som gör att livet bara känns grått och tungt.

Allt det här är typiska stresssymptom. Fler och fler lider av dem men vet inte riktigt hur de ska ta tag i sin situation. Att säga nej är lätt i teorin men mycket svårare i praktiken. I slutänden handlar det ofta om vilken självkänsla man har - duger jag som jag är eller måste jag ständigt visa i handling att jag är bra?

Eva Johansson, som arbetat med stresshantering i 15 år, säger att det inte vore några problem om vi hade en av- och påknapp som vi kunde trycka på.

- Många önskar att de kunde ta ett piller och bli bra över natten. Men den enda som kan änd-ra din situation är du själv och då krävs handling. Det tar dessutom tid att genomföra en förändring, säger hon.

Kroppen varnar

Några orsaker till stress är brist på egenkontroll, brist på stöd från omgivningen och brist på mening med det vi gör. Många känner en tomhet i livet och fyller ut den med arbete.

Så länge man har kontroll över sin situation, och känner att man kan ändra på den om man vill, är det okej. Då är stressen inte skadlig utan kan rent av vara stimulerande. Men när "måstena" tar överhanden är vi i farozonen och då börjar kroppen ge signaler om att något är fel.

- Lyssna på kroppen. Att bli medveten om sig själv och hur man mår är ett första steg mot att må bättre. Och var inte rädd för att ta hjälp från andra, säger Eva Johansson.

En viktig sak att förstå är att vi blir stressade av det sätt som vi tolkar en situation eller en händelse - inte av själva händelsen i sig. Tolkningen styr vi själva över och därför kan vi också lära oss att motverka onödig stress.

Tänk dig frisk

Men hjärnan är motsägelsefull. Det hjälper inte att bara tänka "jag ska inte stressa". Då hör hjärnan bara ordet stressa och så kör det igång igen. Effekten blir den motsatta.

Dessutom får vi alltid någon slags vinst av att vara stressade, annars skulle vi lätt ta oss ur det.

Det kan handla om att självkänslan får sig en puff uppåt när folk ger dig beröm för att du alltid ställer upp.

Hur ska man då göra för att komma igång på ett vettigt sätt?

Eva Johansson rekommenderar att man börjar med att lära sig avslappning så att grundspänningen i kroppen sänks. Det är också grunden i mental träning. Så småningom kan man "programmera in" hur man vill må i stället för att ständigt vara pressad - känna sig lugn, stark eller trygg, till
exempel.

- Det finns en otrolig kraft i våra tankar. Kroppen skiljer inte på det vi tänker och på verkligheten. Därför går det att tänka sig friskare.

Ta ett litet steg i taget och var beredd på att du måste plocka bort någon liten del ur vardagen för att klämma in det nya. Varför inte skippa en kvarts slötittande på tv:n då och då och träna avslappning i stället?

Det finns en mängd olika band och cd-skivor att träna med. Leta på nätet och fråga på apoteket eller i bokhandeln.

Läs mer på internet: Eva Johanssons hemsida www.utbildning-co.se, där det bland annat finns avslappningsövningar som går att ladda ned gratis.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om