Fler goda stekar

Övriga2007-11-01 00:00
Det är skillnad på stek och stek. Allt från milda skinkstekar till den mer kryddstarka slottssteken som bland annat får smak av ansjovis. Här några av våra vanligaste stekar.

Slottsstek - lagas av fransyska eller rostbiff från nöt eller älg. Bräseras med rotsaker, lök och ansjovis. Bjuds med mustig gräddsås kokad på skyn i grytan.

Herrgårdsstek - lagas av samma kött och med samma ingredienser som slottsstek, dock utan ansjovis. Bjuds med gräddsås.

Surstek - oxstek som marinerats i svagdricka smaksatt med lök, vinäger och rotsaker upp till en vecka. Bryns och får sedan sjuda i silad marinad. Såsen kokas på marinad och grädde.

Kalvstek - stek från ungdjur. Serveras med mild gräddsås som kokas på skyn från tillagningen. Vid tillagning av kalvstek måste man ta till ordentligt, då köttet har en egenhet att krympa vid tillagningen.

Skånestek - fläskkarre som fylls med katrinplommon innan stekning eller bräsering i gryta. Servera med gräddsås och äppelmos.

Skinkstek - steken som alla klarar. Krydda, stick in en termometer och sätt in i ugn. Steken är klar när termometern visar 70 grader. Serveras med gräddsås, gärna smaksatt med ingefära.

Rostbiff - utgå från nötstek, rostbiff eller fransyska, som kryddas runt om med salt och svartpeppar. Bryn köttet och stek det sedan sakta i 125 graders ugn. Färdigt när kärntemperaturen är 60 grader. Vid 70 är köttet genomstekt.  (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!