Allt färre har fysiskt krävande arbeten och förutom stillasittande på jobbet gör bilåkning och tv-tittande att kroppen får små chanser att bränna kalorier. Kroppens mekanismer för viktreglering har utvecklats under många generationer. Fett, som i perioder av svält har varit en livsviktig energireserv, kan kroppen lagra nästan hur mycket som helst av. I dag är förutsättningarna annorlunda, svältperioder är sällsynta - tvärtom - vi har ständig tillgång till mat och dryck som är lockande och relativt billig. Då sätts de gamla mekanismerna ur spel.
Barnfetma växer inte bort
Fetma definieras med hjälp av ett mått som kallas Body mass index, BMI, som beskriver förhållandet mellan längden och vikten. I dag lider 800 000 svenskar, tio procent av männen och tolv procent av kvinnorna, av fetma - en siffra som har fördubblats de senaste 20 åren. Allra mest alarmerande är kanske att allt fler barn (drygt tre procent) är gravt överviktiga. Barnfetma har visat sig svårare att bli av med än vad man tidigare trott, kroppen har en tendens att vilja bevara fettdepåerna, och övervikt hos barn "växer" inte bort så lätt.Övervikt kan se olika ut hos män och kvinnor. Män får oftare fettlager runt midjan och i bukhålan medan kvinnors fetma gärna lägger sig i underhuden på höfter och rumpa. Det är fetman i buken som gör att risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes är mycket stor. Andra vanliga problem är gallsten, astma, snarkproblem och sömnapne (andningsstopp), förslitningsskador i leder och cancer i livmoder och tjocktarm.
Dömda av omvärlden
Förutom hälsoriskerna innebär fetma också ett stort psykiskt lidande för många människor. Fetma går inte att dölja utan kroppshyddan är ett ständigt mål för omvärldens blickar och kommentarer.I en undersökning om livskvalitet utförd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg jämförs fetma med andra allvarliga sjukdomstillstånd och det visar sig att det psykiska välbefinnandet hos de feta till och med var sämre än hos patienter med reumatism, cancer (2-3 år efter diagnos) och förlamade efter en ryggmärgsskada om det gått några år efter skadan.