Fel kost ger Skalman ett skavande skal

Sköldpadda.Felväxta, mjuka eller skavande skal är ett ganska vanligt problem hos våra sällskapssköldpaddor. Orsaken är varken genetisk eller smittsam, utan beror på hur sköldpaddorna sköts i fångenskap.

Övriga2007-03-17 00:00
- Det är inte alltid lätt att hitta goda råd om hur man sköter en sköldpadda. Det finns mycket gamla klyschor som lever kvar och gör det förvirrande för djurägarna, säger Gunnel Andersson på Djurkliniken Roslagstull.

Problem med sköldar som skaver, växer fel eller blir mjuka är vanligt på landsköldpaddor.

- För tio år sedan trodde man att det enbart berodde på för lite kalk i kosten. I dag vet vi att det bara är en av orsakerna, säger Gunnel Andersson, veterinär på Djurkliniken Roslagstull.

I dag tror man att för mycket protein i kosten även kan ge problem eftersom skölden då växer för snabbt och kan bli missformat. En för stor sköld kan också ge skavsår i sköldpaddans nacke och knän.

Något som behandlas genom att man försiktigt slipar i skölden där det skaver.

- Man måste slipa försiktigt och man kan inte slipa hur mycket som helst eftersom skölden innehåller både nerver och blodkärl, säger Gunnel Andersson.

Mjuka sköldar behandlas främst genom ändrade kostvanor och kalktillskott i fodret. Men på senare år har man även upptäckt att luftfuktigheten har betydelse för sköldpaddans sköld. En för torr miljö kan ge sköldproblem.

- De landsköldpaddor vi har som sällskapsdjur i Sverige kommer oftast från Medelhavsområdet eller stäppmiljöer i Ryssland. Det kan ju tyckas vara väldigt torra klimat, men i det vilda hittar sköldpaddorna fuktiga mikroklimat. De kan till exempel gräva ned sig i fuktiga gropar, säger Gunnel Andersson.

- Därför bör man ge sköldpaddan möjlighet att hitta liknande fuktiga hörn i terrariet.

Värre förrut

För katter och hundar som har en lång historia som sällskap till människan finns det god kunskap om hur de ska skötas.

Värre är det för mer ovanliga sällskapsdjuren som inte hållits i fångenskap så länge och som det inte forskats så mycket kring.

För tio år sedan när Gunnel Andersson och hennes kollegor startade Djurkliniken Roslagstull var sköldpaddor med sköldproblem ett mycket vanligt fenomen.

- Då såg vi sköldpaddor med mjuka eller felväxta sköldar i stort sett varje dag. Det hände att det kom in sköldpaddor som hade så mjuka skal att man inte vågade lyfta dem, berättar Gunnel Andersson.

- I dag är sköldpaddorna mycket fräschare generellt sett. Men det är fortfarande inte tillräckligt lätt att hitta bra information och fullgoda foderblandningar. Det gäller att vara påläst som sköldpaddsägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om