Favorit i repris

TEST. Ändra inte på ett vinnande lag och kör gärna gamla favoriter i repris brukar det heta. Och vid en första anblick skulle man kunna tro att det är just det nya Honda CR-V har gjort. Fast tittar man närmare så upptäcker man flera nyheter.

Övriga2007-02-01 00:00
 Honda CR-V har varit svenskens favorit i den kompakta suv-klassen ända sedan premiären 1997. 2002 kom en ny modell som möttes av lika stora ovationer och 2005 fick bilen en lätt uppgradering med ny grill, nya strålkastare och större hjul. Men framför allt ett mer sofistikerat fyrhjulsdrivningssystem och - ett dieselalternativ på 2,2 liter.

Nu kommer dock en helt ny CR-V och som lite omväxling i en bransch där varje modellskifte innebär några centimeter mer på alla ledder så har den här kärran krympt! På längden i alla fall. Fast det mesta förklaras av att det idiotiska utanpåhängande reservhjulet försvunnit. Det har också inneburit att den högerhängda bakdörren kunnat ersättas med en konventionell baklucka som inte fastnar i stödhjulsmekanismen om man har ett tillkopplat släp.

Avståndet mellan hjulaxlarna har dock reducerats med en centimeter medan konkurrenterna snarare vill gå åt andra hållet. I stället har nya CR-V växt på både höjden och bredden. Och invändigt känns bilen också luftigare och rymligare. Men bagageutrymmet har krympt.

Samtidigt har körkänslan blivit betydligt mer personbilslik, främst tack vare en mängd justeringar i chassi- och styrgeometri. Någon terrängbil är det absolut inte.

Ny motor

Bensinmotorn verkar sånär som på en enda futtig kubikcentimeters slagvolym vara densamma som tidigare med variabla ventiltider och insugsrör. Även effekten på 150 hk är densamma. Men Honda hävdar att den är helt ny. Förbrukningen har också minskat med i princip en hel deciliter milen vilket i alla fall bekräftar att maskinen jobbar effektivare. Fast nya växellådor förklarar förstås en del. Både den manuella och den automatiska lådan har fått ett steg extra.

Nya Honda CR-V är ännu inte krocktestad hos EuroNCAP. Den förra modellen fick dock fyra stjärnor och visade sig dessutom vara den "mjukaste" bilen i klassen vid kollision med fotgängare.

Sen dess har bilen alltså fått en helt ny kaross som är utvecklad för att bättre absorbera krockenergin vid en kollision. Dessutom har den nu krockgardiner utefter hela sidorna, som löser ut även om bilen välter, utan att först ha krockat. Till detta kommer bältespåminnare både fram och bak. Så det borde vara upplagt för fem stjärnor.

Vill man betala en slant extra för ännu högre säkerhet kan man få adaptiv farthållare som reglerar hastigheten till framförvarande fordon och även ett automatiskt bromssystem som slår till om bilen riskerar att krocka och som då även förspänner bilbältena.

Åker man ofta med släpvagn bör man också investera i ett "trailer stability assist", som helt enkelt är ett antisladdsystem för både bil och släp.

Däremot måste man märkligt nog betala extra för lastförskjutningsskydd!

Stabilt andra-
handsvärde

Honda CR-V har år efter år kommit bäst ut ur kundundersökningar och driftsäkerhetsundersökningar där bilen visat sig pålitligare än alla konkurrenter i klassen. Dessutom har andrahandsvärdet varit stabilt högt.

Den nya bilen har blivit
12 000 kronor dyrare än föregångaren men så är också standardutrustningen ett snäpp bättre. Dessvärre gäller det inte ljudisoleringen. Med fulldubbade däck bullrar det rejält i kupen.

De CR-V-bilar som säljs i Europa är faktiskt inte japanska, utan tillverkade i Storbritannien. Närmare bestämt i Swindon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om