Färska primörrotsaker med fantastisk smak

Nu fylls grönsaksdiskarna med sommarspäda morötter och färsk potatis. Bara att borsta av och njuta. Eller varför inte servera sockerstekta morötter till lättlagade fläsknoisetter.

Övriga2007-06-21 00:00
Moroten, denna grönsak som finns över hela världen, hör inte helt överraskande till en av våra absolut viktigaste grönsaker. Rik på kalcium och karotin, det senare ett ämne som befinner sig i ett förstadium till mer kända vitamin A, gör den orangefärgade roten nyttig.

En nypa socker på grönsakerna kan göra underverk för smaken. Lätt förvällda morotsstavar som steks med smör och kryddas med salt, vitpeppar och en nypa strösocker får fantastisk smak.

Benfri kotlett med svampsås och sockerstekta morötter

4 personer

500 g benfri kotlettrad

2 msk vetemjöl

salt och peppar

smör och rapsolja till stekning

Till såsen:

200 g champinjoner

2 msk smör

1 gul lök

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk

1 dl grädde

1 grönsaksbuljongtärning

smör till stekning av svampen

salt och vitpeppar

Till morötterna:

1 knippe morötter

1 tsk socker

salt och vitpeppar

smör till stekning

1. Borsta och skär morötterna i stavar. Koka stavarna ett par minuter och sila bort vattnet.

2. Skiva och stek svampen lätt. Hacka och smörfräs lök i en kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med gräddmjölk. Smula i en grönsaksbuljongtärning och sjud såsen ett par minuter. Tillsätt svampen och fortsätt sjuda 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Skär kotlettraden i centimetertjocka skivor. Vänd skivorna i mjöl och stek i smör och olja. Salta och peppra efter vändning. Ta upp och håll varmt.

4. Stek morötterna snabbt under ständig vändning. Salta, peppra och sockra efter någon minut och fortsätt steka till dess morötterna får början till stekyta utan att bli brända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!