Farliga hundraser - eller farliga hundägare?

AGGRESSIVITET. En pitbullterrier biter näsan av sin egen matte. Hur kan det hända? Och är vissa hundraser farligare än andra?

Övriga2007-02-24 00:00
- Inom alla raser finns individer som har lättare att reagera med aggression än andra. Men jag ser det mer som ett hundägarproblem än ett rasproblem, säger Curt Blixt, mentaltestdomare med lång erfarenhet av mentaltest på hundar av olika raser.

Då och då kommer skrämmande rapporter om hundar som har bitit människor med svåra skador som följd. Ofta är det större så kallade kamphundsraser som nämns. Och då och då hörs röster som vill förbjuda vissa hundraser. Ändå verkar inte alla vara överens om att vissa hundraser skulle vara farligare än andra.

Inte aggresivare än andra

- Skillnaden är väl att en större hund som bits kan göra större skada än en liten hund. Men att vissa raser skulle ha lättare att reagera med aggression är inget vi har kunnat se i testsammanhang, säger Curt Blixt.

Han är domare i de mentaltest som Svenska Brukshundsklubben tagit fram, och har stor erfarenhet av mentala tester av många olika hundraser. Genom att utsätta hundar för olika situationer som kan vara skrämmande eller hotande testar man hur hundar reagerar.

- Variationen inom samtliga raser är så stor att man inte kan säga att någon ras är aggressivare än någon annan. Det finns helt enkelt inte belägg för det.

Inte överrepresenterade

Att en hund biter en människa, eller till och med någon i sin egen familj är ovanligt. Och enligt Curt Blixt är de så kallade kamphundarna inte heller överrepresenterade i någon olycksstatistik.

- Om jag skulle våga mig på en gissning så är det nog småhundar som är vanligare i olyckor. Men de skapar inga tidningsrubriker, säger han.

- När en hund reagerar med aggression mot människor handlar det nästan uteslutande om rädsla av något slag. Antingen är den rädd om något den anser som sin ägodel, till exempel en liggplats eller matskål, och försvarar denna. Eller så känner sig hunden hotad, och försvarar sig.

Känner sig osäker

Om en hund känner sig osäker är det vanligast att den undviker det som den upplever som farlig. Hindras hunden då, av till exempel ett koppel, kan den istället försöka skrämma bort det farliga.

- Hur lätt eller svårt en hund har att visa rädsla eller aggressivitet beror både på arv och hur den lärt sig att lösa liknande situationer, säger Curt Blixt.

Sista utvägen

Enligt honom är aggression något en hund tar till som sista utväg, och inte ett naturligt beteende bland flockdjur.

I en flock måste hundar samarbeta istället för att slåss, och slagsmål kan bryta ut först under extrema förhållanden, när det till exempel blivit mycket ont om mat. Däremot finns vissa individer som lättare eller snabbare reagerar med rädsla och aggression.

- Oftast beror det på hur man behandlat sin hund, men man har också kunnat se att rädsla kan nedärvas genetiskt. Visst finns det hundar som inte är lämpliga i ett samhälle. Men det går inte att döma ut hela raser på grund av enskilda individer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om