Färgstark vegetarisk pasta

Quorn är ett svampprotein som ersätter kött i vegetarisk matlagning. Produkten är praktisk och finns i olika former, allt från hela bitar till finhackad. Här väljer vi mindre bitar som blandas med paprika och lök i en smakfull pastasås.

Övriga2008-01-31 00:00
Stockholm (TT Spektra)Den som är överkänslig mot svamp ska se upp med quorn. Allergiska reaktioner har förekommit även om det är i mycket liten skala. Quorn marknadsförs som vegetarisk mat men produkten binds ofta samman med äggvita. Här förutsätter vi att det är okej liksom att man äter mejeriprodukter. Resultatet blir en smakrik och proteinrik pastarätt. Mager grädde håller fetthalten på en acceptabel nivå. Den avslutande kryddningen med mejram, kummin och rivet citronskal har vi lånat från det ungerska kökets sätt att smaksätta gulasch.

Pasta med quorn

i paprikasås

4 personer

300 g quorn i bitar

2 gula lökar

3 paprikor, gärna olika färger

1 msk paprikapulver

1 vitlöksklyfta

1 tärning grönsaksbuljong

rapsolja

2 dl vatten

2 dl mager grädde

maizena

salt och peppar

1 tsk mejram

1 krm mald kummin

1 citron

Till servering:

500 g färsk pasta

blandad grönsallad eller

lättkokta haricots verts

1. Skala och hacka de gula lökarna. Dela paprikorna och ta bort fästen, mellanväggar och kärnhus. Skär fruktköttet i centimeterstora bitar.

2. Fräs lök och paprika med olja i gryta eller kastrull. Tillsätt quorn och vänd runt. Fortsätt med paprikapulver, pressad vitlök, buljongtärning, vatten och grädde. Koka upp och red lätt med maizena. Sjud grytan 5 minuter.

3. Tvätta och riv det yttersta gula skalet från en citron. Blanda skalraspet i grytan och fortsätt med mejram, kummin, salt och peppar. Koka pasta och servera blandad grönsallad eller lättkokta haricots verts till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!