Så här hänger det ihop:
I grönsakerna, frukten och bären finns det antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler. De fria radikalerna är giftiga och skapas när kroppen tar åt sig näringen och energin i det vi äter.Skador på cellerna
Har man för mycket fria radikaler i förhållande till antioxidantförsvaret ökar risken för skador på cellerna vilket kan leda till sjukdomar och för tidigt åldrande. Oxidativ stress kallas det för och den kan alltså motverkas med hjälp av antioxidanter.Vissa antioxidanter tillverkar kroppen själv, till exempel Q10, urinsyra och glutation. Men många får vi i oss genom kosten och det är här färgtänkandet kommer in.
Att det finns antioxidanter i vitaminer, synnerhet vitamin C, det känner de flesta till. Men antioxidanter finns i många, många andra ämnen också.
Färgen är nyttig
Flavonoider och kartenoider finns i tusental i växtriket och de sätter färg på maten. Kartenoiderna ger en gul, orange eller röd färg på växterna medan flavonoiderna ofta finns i de yttre delarna som äpplenas skal och apelsinernas vita hinnor.Det röda i tomaterna, orange i morötterna, gula i majsen, blå i blåbären och det gröna i vindruvorna gör alltså massor med gott för kroppen. Tänk på det nästa gång du står vid frukt- och grönt disken och inte vet vad du ska välja. Det är bara att blanda och ge, med så mycket olika färger som möjligt.
Perfekt balans
Det är bara i maten som den perfekta balansen mellan antioxidanterna finns. Därför går det inte att ersätta frukt och grönt med tabletter, enligt ny forskning från Uppsala. Börjar du experimentera med kosttillskott kan jämvikten i stället rubbas.Antioxidanterna samarbetar nämligen med varandra och ger synergieffekter och det är därför balansen mellan dem är så viktig. I det vi äter finns antioxidanterna i rätt mängd naturligt, men tillför man till
exempel kosttillskott kan samspelet rubbas, enligt forskaren Cecilia Nälsen, nutritionist vid Uppsala universitet.
Höjning via kosten
Hennes forskning visar att en dryck gjord på blåbär och te rik på antioxiderande flavonoider förbättrade försvaret mot oxidativ stress i blodet. De försökspersoner som hade låga antioxidantnivåer från början fick en höjning, medan de som hade normala eller höga nivåer inte fick någon effekt.Andra forskare har tidigare gett försökspersoner tillskott med antioxidanter i tablettform men det har inte gett någon skyddande effekt.
Få mätmetoder
Hur ska man då veta om man behöver mer antioxidanter eller inte? Det finns inga enkla mätmetoder att tillgå så därför får var och en rannsaka sig själv.Röker du?
Stressar du?
Äter du ensidigt?
Har du diabetes?
Har du hjärt- eller
kärlsjukdomar?
Vistas du i förorenad luft?
Allt det här kan ge låga antioxidantnivåer.
Dessutom ökar bildningen av de skadliga fria radikalerna av solens ultravioletta strålning och av radioaktiv strålning från till exempel radon.
Slipp förkylningen
Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta ett halvt kilo frukt och grönt varje dag. Om det låter myndighetstråkigt så tänk ett steg längre. Du blir friskare och kan leva längre.Förutom att du löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes så kanske du slipper den trista vinterförkylningen.
Källor: Så stärker du ditt immunförsvar av Charlotte Haigh (Wahlström och Widstrand) och skriften Hälsa nr 11 2006, Uppsala universitet.<\c>
<\c>Bild 1: Röda nyttigheter. Den röda färgen kommer från anitoxidanten antocyanin.
Sam Stadener/Scanpix
Bild 2: Om du äter färgrik kost stärker du immunförsvaret.
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Bild 3: I grönsaker, frukt och bär finns antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler.
Foto: Kristina Gustafsson/Scanpix
Bild 4: Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta ett halvt kilo frukt och grönt varje dag
Foto: Jan E Carlsson/Scanpix
Bild 5 är en grafik med nedanstående innehåll:
@faktarubrik:Varm rödbetssoppa 2 port
1 skalad och hackad gul lök
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk chilipulver
1 msk olivolja
400 g tomater på burk
2 tvättade färska rödbetor
gräddfil till servering
Baka rödbetorna i folie i ugnen i 200 grader i ca 45 minuter. Skala dem under rinnande kallt vatten och tärna dem. Fräs lök och vitlök i olivolja i 3 min. Tillsätt chilipulver och rör 1 min. Häll i tomterna i spadet och koka upp. Låt sjuda i 15 min innan rödbetorna blandas i.
Servera i skålar med en klick gräddfil.
@källa:Källa: "Så stärker du ditt immunförsvar" av Charlotte Haigh (Wahlström och Widstrand)
Rödbetan - späckad med nyttigheter
• Den röda färgen kommer från anitoxidanten antocyanin.
• Rödbetan är rik på järn, stimulerar produktionen av vita och röda blodkroppar och främjar syretillförseln till cellerna. Den innehåller mangan som behövs för att bilda interferon som kan motverka cancer.
• Har avgiftande effekter som förbättrar njur- och leverfunktionen. Innehåller dessutom mycket fibrer som är bra för hjärtat och matsmältningen.
• Kan färga urinen rosa, men det är helt ofarligt. (TT Spektra)