Fänkål på spanskt vis

Fänkål har mild och tilltalande lakritssmak som passar bra tillsammans med tomat, vitlök och timjan i allt från soppor till vegetariska varmrätter. Här kompletterar vi med färska champinjoner och couscous.

Övriga2007-09-13 00:00
Fänkål är en grönsak som hamnat lite vid sidan av alla trendiga medelhavsgrönsaker. Smaken är mild och kan lätt kokas och kryddas bort om man går fram för hårdhänt. Den är inte så god som råkost utan vinner trots allt på lätt förkokning i lättsaltat vatten. Därefter är den god att gratinera med svampsås eller som här ugnsbaka med tomat, lök och timjan.

Fänkål på spanskt vis kan även serveras som tillbehör till lamm. Praktiskt om man är både vegetarianer och köttätare kring samma bord. Bjud gärna couscous eller ett gott, fluffigt potatismos gjort på mandelpotatis eller annan mjölig potatis till. Vill man lyxa till det kan potatismoset smakas av med några droppar tryffelolja.



Fänkål på spanskt vis

4 personer

3 fänkålsstånd

2 msk olivolja

1 gul lök

200 g champinjoner

500 g krossade tomater

1 vitlöksklyfta

2 msk finhackad, färsk timjan

salt och svartpeppar

1. Skölj och dela fänkålen i fyra delar. Skär bort den hårda rotstocken. Koka fänkålen tio minuter i lättsaltat vatten. Ta upp och mellanlanda på handduk så inget onödigt vatten följer med.

2. Skala och hacka den gula löken. Skär svampen i skivor. Fräs lök och svamp med olivolja i kastrull. Pressa i vitlöken och tillsätt tomatkross och timjan. Koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.

3. Lägg fänkålen på ugnssäkert fat och slå lök-, svamp- och tomatröran över. Täck med folie och ugnsbaka i 200 graders ugn i 25 minuter. Strö över lite extra timjan före servering. Bjud couscous eller potatismos till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!