Fänkål på spanskt vis
Fänkål har mild och tilltalande lakritssmak som passar bra tillsammans med tomat, vitlök och timjan i allt från soppor till vegetariska varmrätter. Här kompletterar vi med färska champinjoner och couscous.
Fänkål på spanskt vis kan även serveras som tillbehör till lamm. Praktiskt om man är både vegetarianer och köttätare kring samma bord. Bjud gärna couscous eller ett gott, fluffigt potatismos gjort på mandelpotatis eller annan mjölig potatis till. Vill man lyxa till det kan potatismoset smakas av med några droppar tryffelolja.
Fänkål på spanskt vis
4 personer
3 fänkålsstånd
2 msk olivolja
1 gul lök
200 g champinjoner
500 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad, färsk timjan
salt och svartpeppar
1. Skölj och dela fänkålen i fyra delar. Skär bort den hårda rotstocken. Koka fänkålen tio minuter i lättsaltat vatten. Ta upp och mellanlanda på handduk så inget onödigt vatten följer med.
2. Skala och hacka den gula löken. Skär svampen i skivor. Fräs lök och svamp med olivolja i kastrull. Pressa i vitlöken och tillsätt tomatkross och timjan. Koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.
3. Lägg fänkålen på ugnssäkert fat och slå lök-, svamp- och tomatröran över. Täck med folie och ugnsbaka i 200 graders ugn i 25 minuter. Strö över lite extra timjan före servering. Bjud couscous eller potatismos till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!