Fänkål på italienskt vis

Kokt fänkål äts ofta som varm grönsak i Italien. Smaken är pikant, med dragning åt anis eller lakrits om man så vill. En mild svampsås neutraliserar och passar utmärkt till.

Övriga2007-01-11 00:00
Trots att fänkål upplevs som en ganska mjuk grönsak kräver den åtminstone tio minuters sjudning för att bli hanterlig på tallriken. Klyv fänkålen i sex eller åtta klyftor och sjud i grönsaksbuljong. Låt den hårda roten sitta kvar så håller klyftorna ihop. Den får var och en skära bort på tallriken.

Fänkålen bjuds med champinjonsås. Såsen kokas på färsk svamp som först steks lätt för att få mer smak och släppa ifrån sig lite vätska.

Buljongkokt fänkål med champinjonsås

4 personer

2-3 fänkålshuvuden

1 tärning grönsaksbuljong

salt

Till såsen:

250 g färska champinjoner

1 liten gul lök

2 msk smör eller margarin

2 dl grädde

3 dl grönsaksbuljong från tärning

salt och vitpeppar

maizena till redning

1. Ansa fänkålshuvudena och dela dem i vardera sex eller åtta klyftor. Koka upp vatten smaksatt med en tärning grönsaksbuljong och salt.

Lägg i fänkålsklyftorna och sjud dem sakta i minst 10 minuter.

2. Ansa och skiva champinjonerna. Hacka löken fint. Stek svampen till dess den fått lite färg. Tillsätt löken och låt allt dra på eftervärmen.

3. Koka upp grädde och grönsaksbuljong. Red av med maizena löst i vatten. Sjud såsen i tre minuter.

4. Vänd ner svamp och lök i såsen och låt allt sjuda mycket sakta till dess fänkålen blir färdig. Strax innan serveringen smakas såsen av med salt och vitpeppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!