Familjebil med flak

NISSAN. Dags att överge den traditionella familjebilen och i stället satsa på en pickis med dubbelhytt vid nästa bilbyte? En praktisk bruksbil med massor av utrymmen och som kanske rent av är ekonomiskt fördelaktig. Fast trafiksäkerhetsmässigt är det förstås ett steg tillbaka.

Övriga2006-09-07 00:00
Redan när vi i fjol körde Nissans nya stadsjeep Pathfinder flaggade vi för att den också utgjorde basen för en helt ny KingCab. Det står nu klart att det i princip bara är flaket och bakaxeln som skiljer dem åt. Och så fyrhjulsdrivningssystemet, förstås.

Medan Pathfinder har en teknik som fördelar drivkraften mellan hjulaxlarna efter behov så är fördelningen alltid 50-50 hos KingCab. Eller enbart bakhjulsdrivning, om man nu väljer det. Det förklarar också varför KingCab inte har något antisladdsystem, vilket finns hos Pathfinder.

Synd, för en sådan här lättsladdad bil skulle verkligen behöva ESP eller något liknande. En klen tröst är att inte heller någon av konkurrenterna i pickisklassen löst den här ekvationen.

KingCab eller Navara?

Namnet KingCab, förresten, är inte längre självklart. Vår provbil heter Nissan Navara och inte KingCab. Dubbelhytt innebär automatiskt att bilen byter namn. Förr var Navara namnet på utrustningsnivån, alltså lyxversionen av KingCab, numera är det alltså namnet på modellen som rymmer fem åkande.

Just denna kombination, dubbelhytt och flak, är de amerikanska bilköparnas favorit. Faktum är att det säljs fler pickuper än personbilar i USA. Främst på grund av de generösa skattesubventionerna. Det är helt enkelt mycket billigare att åka pickis än personbil.

Lägre skatt

I Sverige är myndigheterna inte lika generösa men fordonsskatten är i alla fall lägre och har man dessutom ett företag så kan man lyfta hela momsen, vilket i vårt fall handlar om drygt 68 000 kronor! Kör man den dessutom i tjänsten blir förmånsskatten betydligt lägre än för en personbil i samma prisklass.

I USA är skatteförmånerna så betydande att nästan alla pickisar har bensinmatade V8-motorer. I Europa är det tvärtom - här har nästan alla pickisar som säljs 4-cylindriga dieselmotorer. Och Nissan erbjuder den bästa dieselmotorn - 174 råstarka hästar!

Nissan KingCab/Navara erbjuder dessutom den bästa åkkomforten i klassen dock på bekostnad av köregenskaperna. På dålig väg och i hög fart blir den instabil. I kraftiga gupp tar den till och med ett och annat snedsprång.

Manuell växellåda

Men släng på 750 kilo på flaket så går den som på räls. Ett släp på tre ton är heller inget bekymmer (med B-körkort får man bara dra 750 kg).

Dåligt väder, lervälling eller rent av brist på vägar stoppar inte den här bilen i första taget. Man kan välja mellan enbart bakhjulsdrivning, fyrhjulsdrivning och lågväxel med fyrhjulsdrivning och allt styrs med ett vred på panelen. Vill man bättra på framkomligheten ytterligare kostar en differentialspärr 5 700 kronor extra.

Nissan KingCab och Navara finns i tre olika utrustningsnivåer, XE, SE och LE. Manuell växellåda med sex steg är standard. Automat kostar drygt 14 000 kronor. Sen kan man ladda bilen med läderklädsel, el-taklucka, elmanövrerade framstolar, navigation med mera.

Dålig krocksäkerhet

Dessvärre får man också betala extra för sidokrockkuddar och krockgardiner (standard i LE-versionen). Och säkerhetssidan är också den svagaste sidan hos alla sådana här bilar. Konstruktionen är inte bara elak mot medtrafikanterna utan också mot de egna passagerarna om det blir tvärstopp mot exempelvis ett träd eller liknande. Men ett nytänkande är på gång - jag gissar att nästa generation japanska pickuper har självbärande kaross och sensationellt mycket högre säkerhet. Men då får du som spekulant kanske vänta tre-fyra år till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om