Fakta om kapris

Övriga2008-01-17 00:00
Kapris är blomknoppar från kaprisbusken. Knopparna plockas, torkas och läggs sedan in i lag av ättika och salt. Bästa kaprisen anses komma från södra Frankrike. Kapris sorteras efter storlek och säljs under beteckningarna nonpareilles, surfines, fines, mifines och communes. Den minsta kaprisen, den som betecknas nonpareilles, anses vara de bästa.

Riktigt stora kapris kallas ibland för cocktailkapris eller kaprisbär. De gör sig bäst som garnityr eftersom de har kvar sin blomstjälk. Smaken hos cocktailkapris är mildare och mer fruktig än traditionell kapris. (TT Spektra)

Bild 1: Blomknoppar. Kapris är blomknoppar från kaprisbusken som läggs in i salt ättikslag. Kapris finns i flera storlekar.

Foto: Dan Strandqvist

Makrillen går till

Makrill kan bli sommarens fisk. Tidigare har fisket varit hårt och makrillen har gått en oviss framtid tillmötes. Nya fiskekvoter har tagit hänsyn till makrillens fortbestånd och vi kan åter njuta den goda fisken utan samvetskval. Samtidigt kan det bli ett genombrott för ett mer anpassat fiske med kvoter gällande varje fiskefartyg.

Överfisket är ett stort problem för våra vanligaste matfiskar. Torsken är särskilt hotad och kan helt försvinna om den inte ges möjlighet till återhämtning. (TT Spektra)

Bild 2: Klarar sig. Varsammare fiske gör att makrillen ser ut att bli en vinnare. Och vi kan njuta fisken utan dåligt samvete.

Foto: Dan Strandqvist

Giftfritt i fruktdisken

Endast två av 148 prover av färska ekologiskt odlade frukter och grönsaker visade spår av bekämpningsmedel. Nedslagen gällde ett fall av potatis från Sverige och paprika från Egypten. Enligt livsmedelsverket, som genomförde provet under perioden hösten 2006 till hösten 2007, är det ett gott betyg som visar att såväl odling som efterföljande hantering av den ekologiska frukten fungerar bra i både Sverige och andra länder.

I de två fall man hittade spår av bekämpningsmedel var det från medel som är tillåtna vid konventionell odling av respektive gröda. (TT Spektra)

Sunda kostvanor

Nytt år brukar innebära löften om mer motion och sundare mat. Livsmedelverket har listat fem punkter för den som känner sig osäker på alla budskap i sökandet efter den sunda maten.

- Ät mycket frukt och grönsaker. Minst 500 gram om dagen.

- Titta efter nyckelhålsmärkta livsmedel som innehåller mindre fett.

- Välj fisk, helst vid tre måltider varje vecka.

- Använd flytande margarin eller olja vid matlagning.

- Ät fiberrikt fullkornsbröd till varje måltid.

(TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!