Engelsk trädgårdschutney

Chutney är dyrt att köpa och busenkelt att göra själv. Det enda man får plikta med är tid, för ska chutneyn bli riktigt härligt kraftfull i smaken behöver den sin timme på spisen.

Övriga2007-08-23 00:00
Knepet för att lyckas med chutney är att använda en stor, vid kastrull. Den stora öppningen gör att ingredienserna får bästa möjlighet att ånga av under den långsamma kokningen, eller rättare sagt sjudningen. Det ska inte mer än röra sig i massan under den timme den står på spisen. Har man svårt att få tillräckligt låg värme kan man lägga något mellan kastrull och platta, exempelvis ett litet mynt eller liknande.

Lika viktigt som det är att sjuda långsamt är det att den burk chutneyn ska förvaras i är helt ren. Diska noga, skölj gärna ur med kokande vatten för att vara på den säkra sidan. I riktigt ren förpackning håller sig den färdiga chutneyn nästan hur länge som helst.

Engelsk trädgårdschutney

1 liter krusbär

2-3 rabarberstjälkar

2 gula lökar

2 röda lökar

3 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

1 1/2 dl russin

6-7 stjärnanis

10 hela nejlikor

1 tsk mald/riven muskotnöt

1 tsk mald chili

1 1/2 tsk engelsk senap

1 krm vardera av gult och brunt
senapsfrö

3 dl strösocker

2 tsk salt

1. Skala och skiva de gula och röda lökarna. Ta bort fästena från krusbären. Hacka vitlöken mycket fint. Dra bort det yttersta på rabarbern och skär den i mindre bitar.

2. Slå olja i vid kastrull och lägg i löken. Låt den klarna utan att ta färg. Efter några minuter tillsätts övriga ingredienser och allt får koka upp. Sänk värmen så chutneyn bara sjuder mycket sakta. Låt kastrullen stå på låg värme närmare en timme, hela tiden utan lock. Rör i chutneyn då och då. Chutneyn ska tjockna och smakerna koncentreras innan kastrullen lyfts av spisen och den färdiga chutneyn hälls på väl rengjord glasburk och försluts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!