Lika viktigt som det är att sjuda långsamt är det att den burk chutneyn ska förvaras i är helt ren. Diska noga, skölj gärna ur med kokande vatten för att vara på den säkra sidan. I riktigt ren förpackning håller sig den färdiga chutneyn nästan hur länge som helst.
2-3 rabarberstjälkar
2 gula lökar
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 1/2 dl russin
6-7 stjärnanis
10 hela nejlikor
1 tsk mald/riven muskotnöt
1 tsk mald chili
1 1/2 tsk engelsk senap
1 krm vardera av gult och brunt
senapsfrö
3 dl strösocker
2 tsk salt
2. Slå olja i vid kastrull och lägg i löken. Låt den klarna utan att ta färg. Efter några minuter tillsätts övriga ingredienser och allt får koka upp. Sänk värmen så chutneyn bara sjuder mycket sakta. Låt kastrullen stå på låg värme närmare en timme, hela tiden utan lock. Rör i chutneyn då och då. Chutneyn ska tjockna och smakerna koncentreras innan kastrullen lyfts av spisen och den färdiga chutneyn hälls på väl rengjord glasburk och försluts.