En värmande sallad

Sallad som serveras som ensamrätt den kalla årstiden bör antingen vara ljummen eller bjudas med varmt bröd. Här en lätt tempererad sallad som bygger på späda spenatblad, bönor, oliver och fetaost.

Övriga2007-10-18 00:00
Glöm det där med isbergssallad, gurka och tomat. Det är mer eller mindre tomma grönsaker som mer fungerar som blickfång än livsmedel på tallriken. Satsa istället på olika sorters bönor och späda spenatblad som grund. Hittar man inga färska bönor kan man fuska med frysta, det är trots allt inte fullt så stor skillnad på just bönor. Späda spenatblad däremot skiljer sig som natt och dag mellan färskt och fryst.

Bönor måste kokas och det känns naturligt att bjuda salladen ljummen med nykokta bönor. Späda spenatblad kan gå direkt i salladen medan grova blad bör förvällas. Några bitar fetaost och vitlök i den olivoljebaserade dressingen ger salladen extra smak.



Ljummen sallad

4 personer

600 g bönor, gärna olika sorter

100 g späda spenatblad

100 g fetaost i tärningar

1 dl svarta oliver

stora kvistar persilja eller körvel

Till dressingen:

3 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

1 nypa salt

1 tsk nymald peppar

1 vitlöksklyfta

1 tsk citron- eller limesaft

1. Ansa bönorna och skölj spenatbladen. Dela bönorna i bitar på 3 centimeter och lägg dem i kokande, lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Mot slutet kan även grova spenatblad läggas i vattnet för att råheten ska gå ur.

2. Slå av vattnet. Strimla bladen grovt och lägg allt i skål.

3. Blanda samman dressingen av olja, vinäger, salt, nymald peppar, pressad vitlök och lite citron- eller limesaft direkt från frukt. Slå dressingen över bönor och blad.

4. Tillsätt oliver och fetaost. Servera salladen ljummen, gärna dekorerad med persilja, körvel eller annan bladkrydda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!