En värmande sallad
Sallad som serveras som ensamrätt den kalla årstiden bör antingen vara ljummen eller bjudas med varmt bröd. Här en lätt tempererad sallad som bygger på späda spenatblad, bönor, oliver och fetaost.
Bönor måste kokas och det känns naturligt att bjuda salladen ljummen med nykokta bönor. Späda spenatblad kan gå direkt i salladen medan grova blad bör förvällas. Några bitar fetaost och vitlök i den olivoljebaserade dressingen ger salladen extra smak.
Ljummen sallad
4 personer
600 g bönor, gärna olika sorter
100 g späda spenatblad
100 g fetaost i tärningar
1 dl svarta oliver
stora kvistar persilja eller körvel
Till dressingen:
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 nypa salt
1 tsk nymald peppar
1 vitlöksklyfta
1 tsk citron- eller limesaft
1. Ansa bönorna och skölj spenatbladen. Dela bönorna i bitar på 3 centimeter och lägg dem i kokande, lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Mot slutet kan även grova spenatblad läggas i vattnet för att råheten ska gå ur.
2. Slå av vattnet. Strimla bladen grovt och lägg allt i skål.
3. Blanda samman dressingen av olja, vinäger, salt, nymald peppar, pressad vitlök och lite citron- eller limesaft direkt från frukt. Slå dressingen över bönor och blad.
4. Tillsätt oliver och fetaost. Servera salladen ljummen, gärna dekorerad med persilja, körvel eller annan bladkrydda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!